Joe Biden, anunțul care îl va dezamăgi pe Zelenski. Cum a reacționat Moscova

Joe Biden, anunțul care îl va dezamăgi pe Zelenski. Cum a reacționat Moscova

Președintele american Joe Biden a anunțat, luni, că Statele Unite nu vor trimite în Ucraina rachete care pot ajunge în Rusia. Kremlinul a reacționat imediat, spunând că decizia este „rațională”. Comentariul liderului de la Casa Albă a venit pe fondul relatărilor că Administrația americană urmează să furnizeze Kievului sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune în războiul declanșat de Rusia.

Decizia luată de Joe Biden pentru Ucraina

În timp ce Ucraina caută arme cu rază lungă de acțiune, Joe Biden spune că SUA nu vor trimite sisteme de rachete care pot lovi Rusia. Totuși, președintele american nu a explicat ce sisteme specifice de rachete cu rază lungă de acțiune au exclus să trimită Kievului.

„Nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete” care pot lovi Rusia, a spus liderul de la Casa Albă în fața reporterilor.

Volodimir Zelenski a cerut sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS), care pot lansa proiectile la sute de kilometri distanță. Potrivit CNN și The Washington Post, Joe Biden ar plănui să trimită în Ucraina un alt tip de sistem – High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), însă nu este clar la care dintre ele s-a referit președintele SUA în răspunsul său.

Rusia critică declarația președintelui SUA

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a precizat că decizia Statelor Unite de a nu trimite în Ucraina sisteme de rachete care ar putea ajunge în Rusia este „rațională”.

„Forțele Armate Ruse și-ar fi îndeplinit amenințarea și ar fi lovit în centrul acestor decizii penale. Unele dintre ele nu se află deloc la Kiev. Ce urmează, nu trebuie să explic…”, a scris Medvedev pe Telegram.

Ce arme vrea Zelenski pentru armata țării

Înalți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Zelenski și ministrul de Externe, Dmitri Kuleba, au pledat pentru ca SUA și aliații lor să furnizeze sistemul blindat de rachete cu lansare multiplă M270, cunoscut ca MLRS. Până acum, Ucraina a primit din partea Administrației Biden și a altor state NATO obuziere grele, pentru a împiedica înaintarea rușilor.

Citește și Discuții de pace între Putin, Macron și Scholz. La ce concluzii au ajuns liderii

Un oficial din Departamentul american al Apărării susține că artileria ucraineană reuşeşte să „frustreze” armata rusă, în sensul că împiedică avansul ei în Donbas. În luptele din regiune, ucrainenii folosesc inclusiv piesele de artilerie grea, cum ar fi tunuri M777 de tip „Howitzer”, calibrul 155 mm, furnizate de SUA sub formă de ajutor militar pentru Kiev.

Apel la liderii G7

Vorbind la summitul liderilor G7, la începutul acestei luni, Zelenski a cerut Occidentului să îi ofere două tipuri specifice de arme cu rază lungă de acțiune.

„Ucraina trebuie să primească toate armele și echipamentele de apărare care vor permite înfrângerea tiraniei – în special sistemele de rachete cu lansare multiplă M142 HIMARS și M270 MLRS”, a spus liderul de la Kiev.

Săptămâna trecută, armata ucraineană a declarat că are nevoie „urgent” de arme „MLRS în stil NATO”, pentru a combate înaintarea rușilor.

Citește și: