Jocurile tale se vor încărca mai rapid pe Windows 10 și Windows 11: soluția deșteaptă a Microsoft

Jocurile tale se vor încărca mai rapid pe Windows 10 și Windows 11: soluția deșteaptă a Microsoft

În cazul în care ai avut ocazia să te joci un joc pe Xbox Series X sau Series S, s-ar putea să fi sesizat că se încărcă incredibil de repede. Pe lângă un mediu de stocare rapid, acela este meritul Microsoft, iar compania aduce aceeași tehnologie în Windows 10 și Windows 11.

Microsoft DirectStorage este o tehnologie introdusă original în jocurile de Xbox Series X și S. Aceasta era menită să profită la maxim de SSD-ul de viteză mare, NVMe din consolele moderne. Este însă important de reținut că, deși Microsoft a dezvoltat tehnologia, ține de dezvoltatorii de jocuri, prin intermediul unui API, să profite de ea. Acum, același lucru se întâmplă în Windows 10 și, într-o mai mare măsură, Windows 11.

Microsoft DirectStorage îți face jocurile mai rapide pe Windows

Încă din septembrie 2020, Microsoft a dezvăluit că va oferi dezvoltatorilor de jocuri API-ul DirectStorage, un instrument software pentru ca jocurile să profite la maxim de mediile de stocare ultra-rapid din PC-urile moderne. Este vorba de cele cu SSD-uri NVMe care oferă rate de transfer de câțiva GB pe secundă. La ora actuală, de multe ori, acele PC-uri încarcă majoritatea titlurilor moderne într-un timp la fel de îndelungat, indiferent dacă utilizează sau nu un SSD de top ascuns în carcasă. Nu ajută nici faptul că majoritatea texturilor din jocuri trebuie decomprimate sau dezarhivate în timp real înainte să fie trimise către procesorul grafic pentru randare.

În orice caz, DirectStorage rezolvă o sumedenie de probleme, cu condiția ca dezvoltatorii de jocuri să implementeze tehnologia cu pricina în propriile jocuri. Procesul se pare că nu este cel mai prietenos, dar un lucru este însă sigur. Forspoken al celor de la Square Enix, ce urmează să se lanseze în octombrie pentru Windows și PS5, va profita de această tehnologie.

Ca un detaliu de fond, deși DirectStorage ar trebuie să vină cu beneficii importante în jocurile viitoare, atât pe Windows 10, cât și pe Windows 11, cei care vor rula cel mai recent sistem de operare de la Microsoft vor avea mai multe avantaje.

Citește și: