iPhone 14 îți poate salva viața într-un accident de mașină, la fel și Apple Watch 8 – cum funcționează tehnologia

iPhone 14 îți poate salva viața într-un accident de mașină, la fel și Apple Watch 8 - cum funcționează tehnologia

O mare parte din conferința de lansare a noii familii de dispozitive iPhone 14 a gravitat în jurul abilității noului smartphone de a-ți salva viața, atât în cazul unui accident printr-o funcție pe care o voi detalia mai jos, cât și în situația în care ai rămas izolat în pădure sau în mijlocul oceanului, fără semnal la telefon, prin satelit. Dacă nu era evident, acestea sunt funcții de nișă cu o aplicabilitatea extrem de rară. Chiar și așa, efortul din spatele lor merită consemnat.

Echivalentul Ministerului Transportului din Statele Unite atrage atenția asupra unor statistici foarte interesante legate de accidente. Chiar dacă se referă doar la situația din SUA, este destul de probabil să aibă o oarecare aplicabilitatea și pe meleaguri mioritice. Aproximativ jumătate dintre accidentele grave de circulație se petrec în mediul rural, pe drumuri de țară. De asemenea, tot jumătate implică un singur autovehicul. În contextul în care s-ar putea să fii implicat într-un accident în ”mijlocul la nicăieri”, este bine de știut că ai în permanență cu tine un gadget care poate apela autoritățile, poate expedia coordonatele GPS ale incidentului și, implicit, îți poate salva viața.

Cum funcționează detectarea accidentelor la iPhone 14 și Apple Watch Series 8

Atât noul Apple Watch, cât și noua familie de iPhone-uri, integrează un sistem de detectare a accidentelor. Pentru a nu da rateuri și a fi cât de cât precis, acesta integrează un microfon care ascultă zgomotul de impact, un accelerometru care simte frânarea bruscă și un barometru care înregistrează modificarea de presiune specifică unui airbag care s-a declanșat. Chiar și unul dintre acei senzori este suficient pentru a trage o concluzie clară, dar împreună, probabilitate unui fals pozitiv este foarte mică.

Conform celor de la Apple, întregul algoritm menit să-ți salveze viața într-un accident a fost antrenat cu milioane de ore de înregistrări de accidente. Un giroscop în 3 axe și un accelerometru de accelerație mare permite ceasului să depisteze momentul precis al impactului de 3000 de ori pe secundă, un detaliu care se poate traduce prin faptul că ceasul sau telefonul tău Apple s-ar putea să știe că ești implicat într-un accident înaintea ta.

Imediat după ce este depistat un accident, iPhone 14 și Apple Watch Series 8 vor lansa o alarmă și vor începe să vibreze. După câteva secunde în care ai timp să interacționezi cu dispozitivul, dacă nu poți să faci asta, va fi inițiat un apel către serviciile de urgență, vor fi trimise coordonatele GPS ale accidentului și, nu în ultimul rând, va fi apelat unul dintre contactele tale de urgență pe care le-ai definit în prealabil.