Decizii cruciale în şedinţa CSAT de la Cotroceni. Ce au aprobat Iohannis și Ciucă

Decizii cruciale în şedinţa CSAT de la Cotroceni. Ce au aprobat Iohannis și Ciucă

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Reuniunea va avea loc marți, 25 octombrie, începând cu ora 14:00 și va fi susținută la Palatul Cotroceni.

Ședință CSAT pe 25 octombrie

Update 25 octombrie, ora 16.50. CSAT anunță că „există toate premisele”, în contextul războiului din Ucraina, pentru înființarea de către statul român a unei „structuri de forțe armate cu capacitate de luptă ridicată”, capabilă să fie dislocată rapid pe teritoriul național sau pentru sprijinirea aliaților.

„Consecințele conflictului declanșat de către Federația Rusă împotriva unui stat suveran se resimt și la nivelul regiunii extinse a Mării Negre, fiind afectate statele din regiune, dar și securitatea euroatlantică și globală în ansamblul său.

În cadrul ședinței de astăzi, membrii Consiliului au discutat despre sprijinul pe care România îl va acorda în continuare Ucrainei. De asemenea, au fost analizate propunerile de contracarare a potențialelor amenințări, astfel încât să fie menținută pacea în regiunea Mării Negre și să fie evitată extinderea conflictului.

Aceste propuneri vizează, în principal, implementarea tuturor deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid, întărirea forțelor armate, creșterea numărului exercițiilor Aliate pe teritoriul României, intensificarea dialogului cu Turcia, Bulgaria și Georgia privind securitatea Mării Negre, precum și valorificarea oportunităților în domeniul economic și al interconectivității din regiunea extinsă a Mării Negre. Membrii CSAT au reiterat că obiectivul prioritar al României rămâne cel de întărire a securității și a apărării naționale”, a transmis Palatul Cotroceni.

Un alt punct discutat în ședința de astăzi a fost evaluarea oportunităților de conectivitate din regiune în sectorul energetic și în cel al transporturilor.

„În acest sens, membrii Consiliului au analizat şi aprobat propunerile Ministerului Energiei privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României, astfel încât populația să fie protejată și să fie asigurată continuitatea în aprovizionare cu energie electrică și cu gaze naturale, în condițiile unor prețuri care să nu-i împovăreze pe cetățeni.

Stimularea investițiilor pe termen scurt și mediu în dezvoltarea producției de gaze naturale, atât onshore, cât și offshore, utilizarea, pe termen scurt, a tuturor resurselor energetice pe bază de cărbune pentru a traversa această criză energetică, creșterea capacității de extracție din depozitele subterane de înmagazinare a gazelor naturale, precum și concretizarea dialogului cu partenerii externi pentru a asigura accesul la surse alternative de gaze naturale din Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii și Arabia Saudită sunt alte subiecte abordate în cadrul ședinței de astăzi”, a precizat Administrația Prezidențială.

Totodată, s-a discutat despre implementarea sancțiunilor internaționale, din perspectiva intereselor României, cu accent pe măsurile restrictive adoptate împotriva Federației Ruse și a Republicii Belarus.

„Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței Consiliului l-a constituit analiza măsurilor privind modernizarea Armatei României. Programul „Armata 2040” urmărește dezvoltarea unor capabilități militare naționale care să asigure îndeplinirea de către statul român a obligației constituționale de apărare a integrității teritoriale a României.

În contextul deciziei de alocare a 2,5% din PIB pentru Apărare, începând cu 2023, membrii CSAT au concluzionat că există toate premisele pentru realizarea unei structuri de forțe armate cu capacitate de luptă ridicată, dotate cu echipamente moderne, interoperabile cu cele ale aliaților, capabile de a se disloca rapid pe teritoriul național sau pentru sprijinirea aliaților noștri, auto-sustenabile și cu mijloace de protecție multidimensională, cu un sistem de comandă și control flexibil și eficient.

În acest sens, membrii Consiliului au aprobat actualizarea programului „Armata 2040”, pe principalele direcții: bugetarea necesarului de personal al armatei, reconfigurarea programelor de înzestrare și a eforturilor de refacere a stocurilor, modernizarea industriei de apărare, precum și măsurile pentru o mai bună menținere a personalului militar calificat”, a stabilit CSAT.

Update 25 octombrie, ora 15.02. Ședinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), convocată de președintele Klaus Iohannis, a început la Palatul Cotroceni. Nicolae Ciucă participă în dublă calitate, de premier al țării și de ministru interimar al Apărării.

Update 24 octombrie, ora 16.00. Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru marți, de la ora 14:00. Ședința va avea loc la Palatul Cotroceni, iar membrii CSAT vor discuta despre criza energetică și modernizarea armatei.

Pe ordinea de zi există și subiecte referitoare la securitatea țării în contextul războiului din Ucraina.

Totodată, membrii CSAT vor discuta un raport privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimului de sancţiuni instituit pe plan internaţional în perioada octombrie 2021 – septembrie 2022.

De asemenea, vor fi analizate şi alte teme de actualitate din domeniul securităţii naţionale,

Șeful statului va participa marţi, la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Armatei României, care se va ține în Parcul Carol I.

Administrația Prezidențială a precizat ordinea de zi a ședinței CSAT din 25 octombrie. Se vor discuta evoluțiile privind situația de securitate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și ce implicații există pentru România, dar și îmbunătățirea rezilienței energetice a României pentru asigurarea securității în domeniu prin adaptarea operativă și dezvoltarea de noi capacități de producție energetice, în contextul războiului din Ucraina.

Temele de pe ordinea de zi

Alte teme includ:

„- Evoluţii privind situaţia de securitate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Implicaţii pentru România;

– Îmbunătăţirea rezilienţei energetice a României pentru asigurarea securităţii în domeniu prin adaptarea operativă şi dezvoltarea de noi capacităţi de producţie energetice, în contextul războiului din Ucraina;

– Raport privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimului de sancţiuni, instituit pe plan internaţional, în perioada octombrie 2021 – septembrie 2022;

– Măsuri privind modernizarea Armatei României”, potrivit anunţului de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Etichete: