Internetul va fi de nerecunoscut: experții spun că va fi generat în totalitate de inteligența artificială

Internetul va fi de nerecunoscut: experții spun că va fi generat în totalitate de inteligența artificială

Internetul viitorului ar putea fi scris de roboți, dar asta îl va face mai bun sau mai rău? Experții de la Institutul de Studii Viitoare din Copenhaga (CIFS) ridică întrebări despre conținutul generat de inteligența artificială și despre cum ar putea ajunge să domine metaversul și alte locații digitale.

Expertul CIFS Timothy Shoup estimează că aproape 99,9% din conținutul internetului va fi generat de AI până în 2030, mai ales dacă modele precum GPT-3 de la OpenAI vor obține o adoptare mai largă.

„Internetul ar fi complet de nerecunoscut”, a spus Shoup.

Pe măsură ce capacitățile sale avansează, AI ar putea începe să genereze lumi online întregi – ca să nu mai vorbim de tot materialul online care este în prezent realizat în mare parte de oameni.

Internetul va fi dominat de inteligența artificială

„La începutul acestui an, OpenAI a lansat DALL-E, care utilizează o versiune GPT-3 cu 12 miliarde de parametri, pentru a interpreta intrările în limbaj natural și pentru a genera imagini corespunzătoare”, a scris Hvitved. „DALL-E poate crea acum imagini cu obiecte realiste, precum și cu obiecte care nu există în realitate”.

Nu este în mod inerent un lucru rău pentru AI să genereze conținut web. În teorie, munca lor ar putea construi lumi virtuale care sunt mai incluzive în jurul unor lucruri precum gen, rasă și cultură. Și programe precum Codex, despre care Hvitved spune că îi ajută pe programatorii GitHub să creeze până la 30% din codul lor tastând doar într-un limbaj uman simplu, ar putea deschide noi tărâmuri creative pentru mult mai mulți oameni.

Acest lucru ar necesita totuși o realiniere amplă a realității actuale a inteligenței artificiale, despre care se știe în prezent că reproduce părtinirile creatorilor săi. Și asta fără a intra în teama că va începe să umple web-ul cu cantități nelimitate de dezinformare țintită.

Acestea fiind spuse, dacă există modalități de a face internetul un loc mai bun, mai sigur, cu mai puțină muncă, nu ne putem gândi la un motiv pentru a nu încerca un sistem bine reglementat și echilibrat, care valorifică puterea avansată a AI.

Citește și: