28 iul. 2022 | 16:25

Inteligența artificială capătă tot mai multă imaginație: cum a transformat o poveste de adormit copiii

ACTUALITATE
Inteligența artificială capătă tot mai multă imaginație: cum a transformat o poveste de adormit copiii

Inteligența artificială atinge noi culmi și astfel apar noi posibilități.

Artistul olandez Joris Bax a folosit generatorul de imagini bazat pe inteligența artificială de învățare automată Midjourney pentru a ilustra o recitare a cărții clasice pentru copii Goodnight Moon cu rezultate înfricoșătoare.

Povestea a fost citită cu o voce îngroșată, prevestitoare, alături de imaginile de coșmar pe care inteligența artificială le-a produs, în timp ce urmărea textul cărții.

Goodnight Moon este o carte pentru copii, care în teorie trebuie să fie liniștitoare pentru copiii mici, dar unii părinți au găsit-o înfiorătoare. Cartea a fost scrisă în 1947 de către Margaret Wise Brown și ilustrată inițial de către Clement Hurd. Este considerată una dintre cele mai cunoscute cărți pentru copii din literatura americană. De altfel, aceasta este un bestseller și se bucură de un success internațional.

Cum a luat naștere varianta horror a cărții

Joris Bax a folosit programul de inteligență artificială text-to-image Midjourney pentru a genera ilustrații pentru carte. Colecția a fost atât de înfiorătoare încât a trebuit să folosească un schimbător de voce și o coloană sonoră înfiorătoare în spatele lor. Rezultatul este un adevărat coșmar pe care niciun copil nu ar trebui să-l îndure.

„Am folosit textul pentru imaginea AI „Midjourney”. Cu câteva cuvinte cheie suplimentare pentru a face imaginile mai „realiste”. De acolo le-am procesat în Lightroom și After Effect”, a spus acesta.

Deși toate imaginile sunt redări destul de bune a ceea ce a cerut artistul, este evidențiat modul în care algoritmul de învățare automată ar fi înțeles greșit tonul solicitărilor, în principal fiind „acesta este pentru copii, de ce mi-ai arăta acest spectacol de groază pentru intrarea Goodnight Moon?”

Merită vizionat rezultatul în clipul de mai jos, dar ca o recomandare, cel mai bine nu le arăta celor mici clipul. S-ar putea să nu mai doarmă la noapte.