28 apr. 2022 | 15:25

Intel intră în Apărare: tehnologia care ar putea schimba lumea, în război

ACTUALITATE
Intel intră în Apărare: tehnologia care ar putea schimba lumea, în război

Compania va lucra la noi instrumente pentru a îmbunătăți vehiculele de luptă autonome.

Programul RACER al Agenției pentru Proiecte de Cercetare Avansată a Apărării a dezvoltat vehicule de luptă autonome off-road care pot călători la fel de repede ca sistemele cu echipaj. Agenția a selectat acum Intel pentru a dezvolta o platformă de simulare pentru aceste AV-uri off-road. Scopul proiectului, cunoscut sub numele de RACER-Sim, este de a crea modele computerizate care imită tipul de teren accidentat, nestructurat pe care îl întâlnesc în mod obișnuit aceste vehicule. Intel Labs va lucra cu Computer Vision Center din Barcelona și Universitatea Texas din Austin pentru a crea aceste instrumente de simulare.

„Am reunit o echipă de experți renumiți de la Computer Vision Center și UT ​​Austin cu scopul de a crea o platformă versatilă și deschisă pentru a accelera progresul în roboții de teren off-road pentru toate tipurile de medii și condiții”, a declarat directorul Intel Autonomous Agents Lab, German Ros.

O tehnologie nouă

Dezvoltarea AV-urilor care pot funcționa pe drumuri secundare, zone deluroase și alte tipuri de teren accidentat a fost o provocare majoră pentru industrie. Senzorii tradiționali lidar și camera sunt proiectate pentru setări previzibile, cum ar fi drumurile și autostrăzile. AV-urile de teren trebuie să funcționeze într-un mediu mult mai provocator, conducând pe terenuri extreme, cu pietre, resturi și vegetație.

În următorii doi ani, Intel va lucra la accelerarea procesului de proiectare a AV-urilor de luptă off-the-road. În prima fază, va crea noi platforme de simulare și instrumente de generare a hărților care pot imita mediile off-road. Intel în a doua fază va implementa noii algoritmi fără a se baza pe roboți, o măsură menită să reducă costurile și timpul.

Pentagonul lucrează de mulți ani la tehnologii autonome pentru armata SUA, inclusiv nave subacvatice fără pilot, avioane de luptă fără pilot și multe altele. Dar riscurile de securitate cibernetică și de siguranță ale unor astfel de sisteme reprezintă o adevărată provocare pentru utilizarea lor de zi cu zi.

Poți urmări o previzualizare a modului în care va arăta RACER-Sim în videoclipul de mai jos: