Întâlnire de urgență la MAI pe tema consumului de droguri din România. Tone de droguri confiscate în 2021

Întâlnire de urgență la MAI pe tema consumului de droguri din România. Tone de droguri confiscate în 2021

Ministrul de Interne, Lucian Bode a anunţat joi o întâlnire de urgenţă la MAI, privind cazurile de consum de droguri din ultima perioadă. El a făcut un bilanţ al activităţii ministerului, afirmând că în 2021 au fost peste 7.000 de dosare penale, s-au destructurat 52 de grupări infracţionale şi 2,8 tone de droguri au fost confiscate.

Întâlnire de urgență la MAI pe tema consumului de droguri

”Astăzi, începând cu orele 10.00, am convocat la nivelul Ministerul Afacerilor Interne, toate structurile cu responsabilitate în acest domeniu şi în urma acestei întâlniri vom stabili măsuri, cu termene, pe termen scurt, mediu, pentru prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi alte substanţe interzise”, a anunţat ministrul.

Ministrul a precizat că vor fi reevaluate activităţile de colectare a datelor.

”Vom pregăti organizatorii de evenimente, pentru că este nevoie să avem o colaborare foarte bună. (..) Şi, foarte important, vom comunica public”, a spus Bode, arătând că ”nu este normal şi este incorect pentru structurile MAI să se pună o întrebare retorice, ce aţi făcut, când pe linia prevenirii au avut zeci de mii de elevi care au intrat în proiectele instituţiei, sute de mii de voluntari şi persoane la care s-a ajuns cu informaţiile, pe linia prevenirii.

”Pe linia combaterii, doar la nivelul anului 2021 am avut peste 7.000 de dosare penale întocmite pe acest segment, consum de droguri, deţinere ilegală de droguri. Am destructurat 52 de grupări infracţionale, anul trecut şi am trimis în judecată, inculpaţi, peste 1.600 de persoane. Mai mult, 2,8 tone de droguri au fost confiscate anul trecut”, a mai spus ministrul de Interne.

”Suntem conştienţi că nu am făcut destul, pentru că vorbim de un flagel, vorbim că, din consumatori ocazionali, foarte mulţi devin dependenţi”, spunând că toate instituţiile trebuie să facă front comun pentru a limita acest flagel.

Despre situaţia de la SAGA, unde două persoane au murit, ministrul a spus: ”Am cifre ce s-a întâmplat la Untold, Electric Castle, festivalurile de pe litoral, de la Mamaia, de la Vama Veche. Am cifrele de anul trecut. Cu siguranţă vom spori aceste efective”, a afirmat Lucian Bode.

Totodată, ministrul de Interne a spus că România se află pe ultimele locuri la consumul de droguri, însă se observă, în România şi în Europa, în general, o tendinţă de creştere a persoanelor care consumă droguri şi a celor care devin dependente.

Citește și: