12 aug. 2022 | 17:07

Comoara unică a României, insula Cailor: unde găsești miracolul sălbatic, cum au ajuns caii acolo, cum supraviețuiesc

ACTUALITATE
Comoara unică a României, insula Cailor: unde găsești miracolul sălbatic, cum au ajuns caii acolo, cum supraviețuiesc

Cu toate că Insula Cailor este unică în țara noastră și poate chiar în lume, deși acest lucru nu este sigur, puțini sunt cei care știu de existența ei și, mai ales, cât de ușor poți ajunge aici.

Locurile cu adevărat sălbatice din România pot fi adunate pe degete, numărul acestera micșorându-se de la an la an, din pricina „invaziei” omului peste rezervațiile naturale ce ar trebui să fie considerate protejate.

insula-cailor-unica-europa

Insula Cailor – foto: Lebăda Resort

Insula Cailor, paradisul sălbatic de pe Dunăre

Insula Cailor se află la numai 15 kilometri de orașul Galați, în județul Tulcea, iar frumusețea ei este cu adevărat ruptă din povești. Aici întâlnești cai sălbatici, de unde și numele insulei. Tot aici, ai șanse reale să vezi cormorani, specii diverse de păsări răpitoare, dar și egrete, totul într-un cadru mirific.

Denumită și Ostrovul Cailor, poți ajunge pe insulă cu ajutorul unei ambarcațiuni, direct din Galați. Dacă nu ai una, nu este nicio problemă. Este suficient să ajungi în imediata apropiere a Palatului Navigației pentru a obține o cursă directă până acolo. La destinație te va duce Viorel Gagu, singurul om din Galați care s-a gândit să facă din pasiunea sa o afacere.

De altfel, se poate spune că în acest oraș este mare nevoie de oameni ca el, de vreme ce autoritățile locale nu fac nimic în acest sens, în ciuda frumuseții Dunării, dar și a oportunităților care ar putea fi valorificate.

„Povestea insulei Cailor pleacă din comuna Grindu judeţul Tulcea, unde acum zeci de ani în urmă, localnicii traversau primăvara caii cu lotcile şi ii lăsau pe insula, ca apoi toamna târziu sa-i recupereze. Însă la un moment dat acestea nu au mai fost luaţi şi s-au sălbaticit pe insulă, s-au înmulţit, au mai şi murit, dar s-au adaptat, fiind în acest moment 25 de exemplare. Pe perioada iernii, acestea mănâncă scoarţa de copac pentru a supravieţui”, a spus Viorel Gagu, citat de adevărul.ro.

Iar dacă te întrebi cum reușesc caii să supraviețuiască aici, răspunsul este unul destul de simplu: se hrănesc cu coajă de copac, dar și cu buruienile care cresc pe această insulă. Până la urmă, orice ființă are capacitatea de a se adapta.

Cai salbatici galati Insula Cailor

Insula Cailor – foto: Alin Sosnovici/ Facebook

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele