Instituția din România care stă pe o comoară și, din păcate, statul o neglijează: averea abandonată

Instituția din România care stă pe o comoară și, din păcate, statul o neglijează: averea abandonată

Când vine vorba de comori neexploatate, uitate și neglijate, autoritățile române fac o treabă foarte bună în a-și demonstra în mod constant ”performanța”. Cea mai recentă dovadă a ineficienței instituțiilor din România vine de la Agenția Domeniilor Statului.

ADS sau Agenția Domeniilor Statului administrează și, în mare parte, neglijează o suprafață imensă de pământ, conform unei investigații Știrile ProTV. Nu mai puțin de 320 de mii de hectare de teren, clădiri, drumuri și canale sunt în sarcina ADS, această instituție din subordinea Ministerului Agriculturii. În spatele ei se află 200 de angajați, oameni care, de curând, au dat în judecată agenția cu scopul de a dobândi statutul de funcționari publici și, implicit, de a se bucura de salarii mai mari.

Comoara ADS ar putea face minuni pentru România

Ca referință, averea din subordinea ADS se împarte în două categorii. Prima este cea din care statul român câștigă niște sume infime, iar cea de a doua, din care nu câștigă nimic, rămâne neexploatată. Gândește-te numai la faptul că aproximativ 70.000 de hectare de teren arabil stau nefolosite peste două decenii.

Singurii bani care intră la bugetul de stat din Agenția Domeniilor Statului vin din terenuri concesionate și arendate. Din păcate, cele mai multe dintre acestea sunt date pe sume derizorii, după ce, la începutul anilor 2000, ADS a preluat fostele ferme și terenurile agricole ale statului. 

Un exemplu punctual vizavi de acele sume derizorii vine din Insula Mare a Brăilei, o regiune cu cel mai bun teren agricol din România. Acolo, ADS are în administrație aproximativ 60.000 de hectare. Concesionarii au plătit anul trecut o redevență de 600 de lei pe hectar pentru a profita de acele terenuri. Ca dezastrul să fie complet, contractele din spatele acestor sume modice sunt încheiate pe zeci de ani. Din terenurile concesionate sau arendate în toată țara, statul român a câștigat în 2021 doar 140 de milioane de lei.

Dacă suma ți se pare totuși generoasă, ai în vedere că, printr-un calcul simplu, ajungi la doar 550 de lei pe hectar de teren, 10.000 de metri pătrați. Ca penibilul să fie complet, statul român oferă subvenții concesionarilor de 180 de euro la hectar, deci redevența statului se achită de la sine, iar bani obținuți din exploatare sunt integral sub formă de profit.

Citește și: