25 nov. 2022 | 06:00

Informația momentului pentru cei cu pensii până în 3000 de lei: majorări între 22 și 45% pentru acești pensionari, cum e posibil

ACTUALITATE
Informația momentului pentru cei cu pensii până în 3000 de lei: majorări între 22 și 45% pentru acești pensionari, cum e posibil

La fel ca toate celelalte măsuri anunțate de Guvern în ultimul an pentru ”binele” populației, adevărul din spatele majorării pensiilor este unul incredibil de complex și, pentru majoritatea românilor, dificil de diseminat. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră lămuririle suplimentare de la diverși oficiali. Nu de alta, dar nu toți pensionarii vor avea de câștigat la fel din 2023.

După cum era de așteptat, majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 se va desfășura diferențiat în funcție de sumele pe care oamenii le primesc în prezent. În contextul în care cei mai vulnerabili sunt semnificativ mai afectați de inflație, tot ei vor vedea un ajutor mai substanțial în anul ce urmează. Particularitățile acestui mecanism au fost detaliate de Gabriela Firea într-o postare pe contul personal de Facebook și este o veste foarte bună pentru cei cu pensii până în 3000 de lei.

PSD face campanie electorală pe banii pensionarilor

În contextul în care atât liberalii, cât și social-democrații, au dezamăgit pensionarii printr-un procent de majorare a pensiilor care nu acoperă nici pe departe rata inflației, niciunul dintre partidele din coaliție nu este mai breaz. Chiar și așa, în ultimele săptămâni, procentele mai mari de majorare au fost promise de PNL, în timp ce oficialii PSD, în funcție de ministrul Muncii, au fost semnificativ mai reticenți. Acest detaliu este relevant pentru că pune într-o lumină foarte ciudată postare Gabrielei Firea, ministrul Familiei.

”Ne ținem de promisiune! Pensiile vor crește de la 1 ianuarie, iar cei mai mulți bani în plus îi vor primi pensionarii care au cele mai mici venituri. Partidul Social Democrat se ține de cuvânt. PSD a reușit să convingă membrii coaliției de guvernare că modelul propus este cel mai bun în acest moment. Pensiile mici cresc cel mai mult. Veniturile a peste 3,2 milioane de pensionari vor fi mai mari din 2023″, a spus Firea, de parcă nu face parte din aceeași coaliție care guvernează România, împreună cu PNL și UDMR.

În același context, Firea a atras atenția asupra faptului că pensionarii cu pensii mai mici de 2000 de lei vor avea creșteri cuprinse între 22% și 45% de anul viitor. Dacă sumele nu au nicio legătură cu majorarea oficială a punctului de pensie cu 12,5%, explicația are legătură cu faptul că ministrul ia în calcul numeroase ajutoare financiare de la stat planificate pentru anul viitor. „În primul rând, punctul de pensie se majorează cu 12,5% de la 1.586 de lei la 1.784 de lei. Toți pensionarii, adică aproape 4,8 milioane de persoane, vor primi acești bani în plus”.

Pe lângă acei bani, românii cu pensii de sub 3000 de lei vor mai primi următoarele ajutoare:

  • pensionarii care încasează până la 1.500 de lei vor primi 1.000 de lei, plătiți în două tranșe pe parcursul anului 2023.
  • cei cu pensie între 1.501 și 2.000 de lei, vor primi în plus 800 de lei, în două tranșe.
  • pentru pensionarii care încasează între 2.001 și 3.000 de lei, ajutorul plătit în două tranșe este 600 de lei.

Mai mult decât atât, pe parcursul întregului an, vor rămâne în picioare voucherele sociale de 250 de lei acordate la fiecare două luni, dar și un ajutor de 1400 de lei în două rate pentru cei cu pensii mai mici de 2000 de lei, bani destinați facturilor la energie.

„PSD va continua lupta pentru pensionari, dar va avansa în Coaliție și propuneri pentru salariați, aceștia fiind cei care contribuie la dezvoltarea economică și la creșterea veniturilor bugetare”, a concluzionat ministrul Familiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele