26 iul. 2022 | 14:55

Încălzirea globală atinge noi recorduri: ce se întâmplă în Alpii elvețieni

ACTUALITATE
Încălzirea globală atinge noi recorduri: ce se întâmplă în Alpii elvețieni

În urma valurilor de căldură recente din Europa, Alpii elvețieni au parte acum de un nou punct de îngheț, atingând cea mai mare altitudine înregistrată vreodată, doborând recordul anterior.

Un balon meteorologic automat s-a ridicat la 5.184 de metri deasupra Alpilor elvețieni pentru a găsi punctul de îngheț (0°C), a raportat luni MeteoSwiss, Biroul Federal de Meteorologie și Climatologie al Elveției.

Recordul din 1995, din Alpii elvețieni, doborât luna aceasta

Agenția a explicat că acesta este un record, doborându-l pe cel anterior de 5.117 metri, stabilit în 20 iulie 1995.

Devine grav când punctul de îngheț atinge această altitudine în Europa de Vest, deoarece depășește chiar și cel mai înalt munte din Alpi, Mont Blanc, care se află la o înălțime de 4.807 metri.

Chiar înainte ca noul record să fie atins săptămâna aceasta, MeteoSwiss spunea că în iulie s-au înregistrat o serie de altitudini ale punctelor de îngheț care au fost considerabil mai mari decât media din iulie. „Până în prezent, există o singură măsurătoare realizată la peste 5.000 de metri, mai exact la 5.117 metri, în 20 iulie 1995. O valoare peste 4.900 de metri ar corespunde unui loc în top zece”.

„Nivelul de îngheț este o parte integrantă a raportului meteo. Acesta marchează înălțimea de la care temperaturile scad în intervalul de îngheț”, au adăugat specialiștii. „În prezent, această limită este dincolo de cele mai înalte vârfuri ale Alpilor, ceea ce nu este foarte comun”.

Criza climatică începe să afecteze aproape fiecare colț al planetei noastre, chiar și munții înghețați de la altitudine mai mare. Cercetările au indicat că încălzirea globală are loc într-un ritm accelerat în multe regiuni de mare altitudine. Un studiu din 2015 a arătat că temperaturile de la peste 4.000 de metri au urcat cu 75% mai rapid decât cele de la altitudini de sub 2.000 de metri.

În mod evident, situația este una gravă și, în momentul de față, extrem de greu de „reparat”.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele