Încă un antivirus face bani de pe urma ta: de ce îți crește factura la curent

Încă un antivirus face bani de pe urma ta: de ce îți crește factura la curent

În urmă cu câteva zile, detaliam modul absolut terifiant prin care Norton 360 a decis să facă bani de pe urma utilizatorilor care plătesc oricum licența la antivirus. Acum, încă un antivirus a decis să-ți crească factura la curent pentru a-și îmbogăți dezvoltatorii.

Avira este un antivirus foarte popular la nivel global din cauza faptului că este gratuit. Este deținut de aceeași companie precum Norton 360. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră faptul că apelează la aceleași practici când vine vorba de generarea de bani pe spatele clienților. Ideal ar fi însă să fie un pic mai transparenți pe marginea subiectului și, eventual, să te lase să alegi dacă ești sau nu de acord cu asta.

Avira face la fel ca Norton 360, minează Ethereum

Avira a introdus în cea mai recentă versiune a antivirusului său un instrument software care minează criptomonede Ethereum. Acesta este intitulat Avira Crypto și îți exploatează la maxim resursele hardware în momentul în care nu-ți folosești PC-ul. Partea problematică a întregii ecuații ține de comisioane.

Avira ia 15% din criptomonedele minate sau generate de Avira Crypto. Mai mult decât atât, pentru că banii respectivi merg în aplicația Avira Crypto, dacă vrei să-i transferi într-un alt portofel digital vei plăti din nou un comision, deși acesta din urmă nu va mai merge la creatorii antivirusului, ci la compania care facilitează mutarea fondurilor.

Având în vedere că Avira și Norton 360 sunt deținute de aceeași companie, cel mai probabil, performanța instrumentului de minat care a ajuns să fie livrat cu soluțiile antivirus este similară. Mitchell Clark, un redactor The Verge, a făcut un test de minare cu cu Norton Crypto și un RTX 3060 Ti. După ce Norton și-a luat comisionul, a ajuns la concluzia că banii pe care i-a obținut din minat sunt aceeași pe care îi dă pe curent. Cu alte cuvinte, nu se justifică mecanismul decât pentru creatorii antivirusurilor, aceleași companii care ar fi trebuit să-ți țină sistemul în siguranță, atât.

Citește și: