07 feb. 2022 | 09:55

În momentul morții, în creier se întâmplă un lucru interesant: ce arată studiile

ACTUALITATE
În momentul morții, în creier se întâmplă un lucru interesant: ce arată studiile

Moartea este inevitabilă pentru fiecare dintre noi. S-au scris numeroase studii, în continuare se pun multe întrebări despre moarte și ce e dincolo de ea. Un studiu științific a adus indicii interesante despre ceea ce se petrece chiar înaintea morții, în creier. În ciuda a ceea ce se crede în general, nu există un moment exact al unei treceri de la viață la moarte.

Conform lui Sam Parnia, unul dintre specialiștii mondiali în reanimare, moartea e un proces complex. Astfel, conform studiului condus de Parnia, aflăm că abia după momentul în care organele vitale nu mai dau niciun semn de viață încep să moară și celulele, iar aceasta poate dura câteva ore.

Ce se întâmplă în creier când mori

Celulele cerebrale sunt deosebit de rezistente la efectele scăderii aportului de sânge și de oxigen. Studii efectuate în laborator arată că ele pot rezista până la 21 de ore. Dar când creierul încetează să mai fie aprovizionat cu oxigen, începe să se acumuleze material toxic, iar acest lucru omoară, de fapt, celulele creierului.

Jens Dreier, cercetător în neurologie experimentală la spitalul Charité din Berlin, a conectat electrozi la creierele a nouă pacienți care erau pe punctul de a muri. El a înregistrat ceea ce se petrece exact în momentul opririi aparatelor.

Astfel, celulele creierului au polarități electrice și rezerve de energie. Neuronii intră mai întâi într-un „mod pauză”. Când prima celulă cedează, se depolarizează, adică eliberează toată rezerva sa de energie. Acest șoc antrenează depolarizarea unei celule vecine, care își eliberează, la rândul ei, energia. Tot acest proces se propagă în lanț.

Structurile fiziologice și anatomice ale creierului, în acest “tsunami”, se deteriorează. Dar acest tsunami este, totuși, până la un anumit punct, reversibil. Așadar, cum știm când moartea devine absolut ireversibilă din punct de vedere celular?

Conform prof. Sam Parnia, dacă se acționează înaintea acestui moment, celulele se pot restabili. Răcorirea capului, de pildă, păstrează celulele și frânează acumularea de elemente chimice toxice.

Dar n-ar trebui să te sperie moartea. Mărturiile a milioane de persoane care se apropiau de moarte și au revenit la viață au arătat că atunci se instalează un sentiment de pace, o lumină puternică.