Ilarion Ciobanu a fost unul dintre cei mai importanți actori români și, timp de zeci de ani, a cunoscut iubirea publicului, în filmele în care a jucat cu atâta măiestrie.
Despre Ilarion Ciobanu, camaradul și colegul său, Sergiu Nicolaescu, avea mereu numai cuvinte de laudă. „Un actor de film, prin excelență”, avea să zică regizorul despre actor, la un moment dat, considerându-l, deopotrivă, un artist ce își executa rolurile cu naturalețe, intrând cu foarte mare ușurință în pielea personajelor sale.
Cu toate că, peste ani, avea să devină unul dintre cei mai emblematici actori români, viața lui Ilarion Ciobanu nu a însemnat numai lapte și miere. El a început de jos, în copilărie având parte de o situație materială grea, acest aspect manifestându-se mai abitir imediat după moartea tatălui său.
Actorul s-a născut în data de 28 octombrie 1931, în Ciucur, un sat care, în prezent, face parte din Republica Moldova. Căutând o viață mai bună, familia Ciobanu se mută în Dobrogea, ca mai apoi să se stabilească în Constanța. Aici avea să înceapă, cu adevărat, drumul prin viață al lui Ilarion Ciobanu.
Micul Ilarion ajungea să muncească zi-lumină, deținând, de-a lungul timpului, locuri de muncă dintre cele mai diverse. Pentru a-și ajuta mama, tânărul era pus în postura de a lucra ca șofer, brigadier la Canalul Dunăre-Marea Neagră, hamal, miner, băiat de prăvălie, pescar, marinar, tractorist și multe altele. Ai putea zice că nu a existat meserie în țara asta pe care viitorul actor să nu o încerce, în încercarea sa de a face un ban cinstit.
În plus, nici arestul poliției nu i-a fost străin, în tinerețile sale fiind acuzat de diverse „găinării” pe care le-ar fi făcut cu prietenii săi de la acea vreme. Se prea poate ca toate aceste experiențe să-l fi ajutat pe Ilarion Ciobanu să se transforme în actorul excepțional de mai târziu, trăind personajele pe propria piele și cunoscându-le, astfel.
Cu toate că a terminat IATC, se pare că scena nu l-a atras niciodată, preferând filmul. Cu toate că, la un moment dat, și-ar fi dorit să fie marinar profesionist, filmul l-a ajutat să experimenteze mai multe lumi decât ar fi putut spera vreodată.
De-a lungul carierei sale, Ilarion Ciobanu s-a metamorfozat în Gerula („Columna“), marinarul Gherasim („Toate pânzele sus“), ardeleanul-cowboy Traian Brad (seria „Ardelenii“), comisarul Mihai Roman (din filmele de acţiune ale lui Sergiu Nicolaescu), Stroe Buzescu („Mihai Viteazul“), Vasile Stegaru („Nemuritorii“), Petre („Răscoala“) sau Tatăl („Lumini şi umbre“), informează adevarul.ro.
Nu se știe exact cum făcea, însă artistul reușea, aproape de fiecare dată, să „fure” atenția publicului, chiar și atunci când avea de interpretat un rol secundar. Fizicul său impresionant al acestui „om dintr-o bucată” reușea să impună respect și să te facă să vezi în el vitejie, cumpărare, neînfricare și un simț al dreptății molipsitor.
Dincolo de lumea filmului, actorul a fost căsătorit în repetate rânduri, de două ori cu aceeași femeie, fiind, în mare măsură, un spirit liber ce cu greu se lăsa „capturat”.
În urma uneia dintre căsătoriile sale avea să se nască Ioachim Ciobanu care urma, într-o oarecare măsură, tradiția familiei. În 2004, Ioachim și Ilarion aveau să colaboreze în filmul Bored, unde cel din urmă interpreta ultimul rol al carierei sale, și nu orice rol, ci pe cel al lui Dumnezeu.
Ilarion Ciobanu pleca dintre cei vii în data de 7 septembrie 2008, reinventând, astfel, conceptul de nemurire.
Așa cum și-a dorit, trupul neînsuflețit al actorului a fost incinerat, iar cenușa aruncată în Marea Neagră, semn că prima dragoste nu se uită niciodată.