Are balta pește: statul dă bani încă o dată acestor români. Cine primește ajutorul și de când

Are balta pește: statul dă bani încă o dată acestor români. Cine primește ajutorul și de când

Mediul privat românesc ar putea primi o mână de ajutor neașteptată, de la Guvern. Executivul de la București ar avea în vedere lansarea unei scheme de stat, în care să fie incluse companiile din mai multe domenii de activitate.

Ajutorul de la stat ar urma să fie acordat atât antreprenorilor din HoReCa , cât și companiilor din domeniul serviciilor conexe, precum cele de agrement.

Ce trebuie să știe antreprenorii locali

Totuși, trebuie menționat că firmele mai au ceva de așteptat. De-abia în a doua jumătate a anului se va putea vorbi despre primirea banilor, după rectificarea bugetară.

Informațiile acestea au fost dezvăluite vineri, chiar de către ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, aflat la Brașov.

„Sperăm, dacă cei de la Trezorerie ne ajută, să încheiem în cursul lunii ianuarie schema de ajutor HoReca, plătind banii pentru cei peste 8.300 de beneficiari. Tot în această perioadă, ministerul lucrează la închiderea Măsurii 1. Din cei 100 de milioane de euro iniţial acordaţi, au rămas necheltuiţi 65 de milioane. În prezent există 35.000 de solicitări, cei din Minister şi birourile regionale au început analiza dosarelor şi sperăm să începem în scurt timp plăţile şi aici.

Nu în ultimul rând, la măsura 2, acolo unde erau aproximativ 3.000 de societăţi cu sume neîncasate şi ar fi trebuit să primim banii din fonduri europene (…) după negocieri, prin legea bugetului, ni s-a acordat suma de 570 de milioane de lei pentru a putea închide şi acest program”, a afirmat Cadariu.

Referitor la noul ajutor acordat de stat mediului de afaceri, puternic încercat în ultimii doi ani, oficialul a declarat următoarele:

„Avem din partea Asociaţiei Patronatelor din Turism o solicitare pentru un eventual program HoReCa 2, care să compenseze pierderile din domeniu din 2021, care, e drept, sunt ceva mai mici, deoarece perioadele sunt mai scurte şi de intensitate mai mică. Şi discutăm, am avut o discuţie şi la nivel de prim-ministru şi de ministru de finanţe, şi se are în vedere posibilitatea unei scheme de ajutor HoReCa 2.

Vom vedea şi cred că e necesar să fie incluse acolo şi alte domenii, măcar pe partea de servicii. Sper – aşa cum sper şi pentru celelalte programe, să primim bani la rectificarea bugetară – să poată fi pus în aplicare şi acest program. Deja le-am solicitat celor de la Direcţia de programe din minister să lucreze la această nouă schemă de ajutor, să fim pregătiţi. (…) Eu zic că ar putea fi veşti bune în partea a doua a anului în acest sens”, a precizat ministrul Turismului.

Citește și: