Google și datele de confidențialitate, în cazul avorturilor ilegale: cum va gestiona situația

Google și datele de confidențialitate, în cazul avorturilor ilegale: cum va gestiona situația

Pe fondul preocupărilor legate de confidențialitatea datelor ridicate de anularea de către Curtea Supremă a Roe v. Wade, Google spune că va elimina clinicile de avort și alte facilități din istoricul locațiilor utilizatorilor.

De la hotărâre, Google și alți giganți ai tehnologiei au rămas în mare tăcere cu privire la modul în care vor gestiona solicitările de date despre utilizatori în investigațiile legate de avort. Experții în confidențialitate au semnalat cantitățile mari de date colectate de Google și alte platforme ca fiind pregătite pentru abuz de către forțele de ordine și grupurile anti-avort.

Într-o nouă postare pe blog, Google afirmă că va încerca să elimine locațiile din istoricul locațiilor utilizatorilor „la scurt timp după ce aceștia le vizitează”. Compania a fost vagă cu privire la modul exact în care va identifica aceste locații sau cât de mult ar dura acest lucru. Compania a spus că același proces se va aplica și vizitelor la alte tipuri de unități de sănătate.

„Unele dintre locurile pe care le vizitează oamenii – inclusiv facilități medicale, cum ar fi centre de consiliere, adăposturi pentru violență domestică, clinici de avort, centre de fertilitate, unități de tratament pentru dependență, clinici de slăbire, clinici de chirurgie estetică și altele – pot fi deosebit de personale”, scrie Google.

„Astăzi, anunțăm că, dacă sistemele noastre identifică că cineva a vizitat una dintre aceste locații, vom șterge aceste intrări din istoricul locațiilor imediat după ce le-a vizitat”.

Google spune ce va face

Compania a mai spus că Fitbit își va actualiza aplicația, astfel încât utilizatorii să își poată șterge informațiile de urmărire a menstruației, din aplicație. Alte aplicații de urmărire a menstruației au promis, de asemenea, să adauge noi funcții de confidențialitate și securitate în ultimele zile, deoarece crește îngrijorarea că aplicațiile de urmărire a ciclului ar putea deveni o țintă pentru investigațiile de aplicare a legii.

Google a abordat, de asemenea, preocupările legate de cererile largi ale forțelor de ordine pentru date despre locație – o problemă pe care parlamentarii au cerut, de asemenea, companiei să o abordeze. Compania a reiterat politicile existente, inclusiv practica sa de a notifica utilizatorii atunci când datele lor au fost solicitate și a subliniat rapoartele sale de transparență care urmăresc astfel de solicitări. Compania a susținut, de asemenea, că are „un istoric lung de respingere a cererilor prea mari” și a spus că „va continua să se opună cererilor care sunt inacceptabile din punct de vedere juridic”.

Deși modificările încearcă să abordeze un set de preocupări care au fost ridicate de experți și activiști în confidențialitate, ele nu vor împiedica posibilitatea ca activitățile online sau offline ale utilizatorilor să poată fi folosite împotriva lor într-o investigație legată de avort. Google nu a menționat dacă va elimina intrările legate de avort din istoricul căutărilor utilizatorului sau din conturile YouTube, de exemplu. Istoricul de navigare și alte date sunt, de asemenea, distribuite în mod obișnuit de Facebook și altor agenți de publicitate, iar brokerii de date sunt încă capabili să obțină cu ușurință date despre locația trecută a utilizatorilor.