Google Maps l-a dat de gol: lider al mafiei italiene, găsit după 20 de ani

Google Maps l-a dat de gol: lider al mafiei italiene, găsit după 20 de ani

Criminalul condamnat Gioacchino Gammino, lider al mafiei italiene, a fost depistat în Galapagar, unde a trăit nedetectat timp de 20 de ani.

Șeful mafiei italiene, fugit timp de 20 de ani, a fost urmărit într-un oraș spaniol după ce a fost depistat pe Google Street View.

Gioacchino Gammino, un criminal condamnat inclus printre cei mai căutați gangsteri din Italia, a fost arestat în Galapagar, un oraș de lângă Madrid, unde de-a lungul anilor s-a căsătorit, și-a schimbat numele în Manuel, a lucrat ca bucătar și a deținut un magazin de fructe și legume.

Poliția siciliană a efectuat mai multe investigații în căutarea lui Gammino, în vârstă de 61 de ani, iar un mandat european de arestare a fost emis în 2014. Fugarul a fost urmărit în Spania, dar Google Street View a ajutat la identificarea locației sale precise.

Instrumentul de navigare, accesibil prin Google Maps, a surprins o imagine a doi bărbați discutând în fața unui magazin de fructe și legume numit El Huerto de Manu, sau Grădina lui Manu, din Galapagar.

lider al mafiei italiene

Poliția a crezut că unul dintre bărbați semăna foarte mult cu Gammino, dar identitatea sa a fost confirmată doar atunci când a fost descoperită o listă pentru un restaurant din apropiere numit La Cocina de Manu sau Manu’s Kitchen.

Gioacchino Gammino, lider al mafiei italiene, depistat de Google Street View

Magazinul și restaurantul sunt acum închise, dar poliția a găsit o fotografie cu Gammino, îmbrăcat în ținuta de bucătar, pe o pagină de Facebook încă existentă pentru La Cocina de Manu. Era recunoscut după cicatricea de pe partea stângă a bărbiei. Meniul restaurantului includea un fel de mâncare numit Cena Siciliana sau cina siciliană.

Gammino a fost arestat pe 17 decembrie, dar detaliile despre capturarea sa nu au ieșit la iveală până când au fost raportate sătpămâna asta de La Repubblica.

Detaliile au fost confirmate de procurorul din Palermo Francesco Lo Voi, care a condus ultima anchetă.

„Nu este ca și cum ne petrecem zilele trecând prin Google Maps pentru a găsi fugari”, a spus el pentru Guardian. „Au fost multe investigații anterioare și lungi, care ne-au condus în Spania. Eram pe un drum bun, Google Maps doar ne-a ajutat să confirmăm investigațiile”.

După 20 de ani în care a stat ascuns, Gammino a crezut că a reușit să rupă toate legăturile cu Sicilia. La arestarea sa, el a spus poliției mirat: „Cum m-ați găsit? Nici măcar nu mi-am sunat familia de zece ani!”.

Gammino aparținea unui clan mafiot din Agrigento, Sicilia, care a fost prins într-o ceartă sângeroasă cu Cosa Nostra, principala rețea mafiotă a Siciliei, în anii 1990. A fost arestat pentru prima dată în 1984, când a fost anchetat de judecătorul anti-mafie Giovanni Falcone, care a fost asasinat de mafioți într-o atac cu bombă în mașină, în 1992.

Gammino a fost căutat pentru crimă și alte delicte legate de mafie. A fost arestat pentru a doua oară la Barcelona în 1998. El trebuia să execute închisoare pe viață la închisoarea Rebibbia din Rom, dar, în 2002, a reușit să evadeze.

Citește și: