26 apr. 2022 | 11:24

Google, Facebook, Twitter și ceilalți giganți din tech, sancționați de Uniunea Europeană: amenzile pot fi fabuloase

ACTUALITATE
Google, Facebook, Twitter și ceilalți giganți din tech, sancționați de Uniunea Europeană: amenzile pot fi fabuloase

Până la 6% din cifra de afaceri anuală riscă să plătească Google, Facebook, Amazon și alte companii din tech dacă refuză să explice modul în care funcționează algoritmii din spatele platformelor omonime. Amenzile vor veni de la Uniunea Europeană în concordanță cu o nouă lege.

Pe parcursul weekendului, statele membre ale UE, Comisia Europeană și Parlamentul de la Bruxelles au finalizat o legislație care ar trebui să facă o treabă mai bună în a lupta împotriva problemelor din spațiul online, de la dezinformare și instigare la ură până la vânzarea de produse contrafăcute, menționează AFP.

Sancționarea giganților tech, mai facilă, în Europa

După mai multe luni de negocieri, s-a ajuns la un „acord” între instituţiile europene cu privire la ‘Regulamentul privind serviciile digitale’ (Digital Services Act – DSA) care va impune marilor platforme, precum Facebook (Meta) sau Amazon, să elimine mai bine conţinutul online ilegal şi periculos, a anunţat pe Twitter comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, iniţiatorul proiectului împreună cu colega sa de la Concurenţă, Margrethe Vestager.

Deși particularitățile de fond sunt cât se poate de complexe, ideea de bază este una surprinzător de simplă. Practic, prin noile obligații legiferate la Bruxelles, companiile din domeniul online sunt obligate să fie mult mai eficiente în a elimina rapid conținutul problematic din spectrul dezinformării și extremismului, dar și anunțurile de vânzare pentru produse contrafăcute. În plus, aceleași entități trebuie să fie semnificativ mai transparente când vine vorba de algoritmii de funcționare și pașii parcurși până la luarea unor măsuri stricte.

”Acest acord este istoric”, a atras atenția preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „noile noastre reguli vor proteja utilizatorii online, vor asigura libertatea de exprimare şi oportunităţi pentru întreprinderi”.

„DSA este o premieră mondială în ceea ce priveşte reglementarea digitală, tocmai a consacrat principiul că ceea ce este ilegal offline trebuie să fie ilegal şi online. Acesta urmăreşte să protejeze spaţiul digital împotriva difuzării de conţinut ilegal şi să garanteze protecţia drepturilor fundamentale ale utilizatorilor”, se arată într-un comunicat al Consiliului Uniunii Europene pe marginea subiectului.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele