Gogea Mitu, povestea tristă a celui mai înalt şi celui mai controversat boxer din istoria sportului românesc. Moartea lui rămâne învăluită în mister și astăzi

Gogea Mitu, povestea tristă a celui mai înalt şi celui mai controversat boxer din istoria sportului românesc. Moartea lui rămâne învăluită în mister și astăzi

Gogea Mitu este cel mai înalt și controversat boxer din istoria sportului românesc. Cu toate acestea, numele său nu este cunoscut de mulți, iar moartea sa misterioasă nu a fost explicată nici până astăzi.

Boxerul era considerat în secolul trecut o mare speranță a lumii în ring. Acesta ajungea pe teritoriul american la începutul secolului trecut, iar presa locală îl prezenta drept cel mai înalt boxer din istorie, având o înălțime de 2,42 metri.

Pe numele său real, Gogu Ștefănescu se năștea în data de 14 iulie 1914 în Mârșani, o comună a județului Dolj. Acesta făcea parte dintr-o familie cu 11 copii, însă suferea de gigantism. Unul dintre frații lui s-a stins din viață la vârsta de 7 ani, măsurând 1,80 metri.

gogea mitu
Moartea lui Gogea Mitu ramane un mister

Pe când Gogea Mitu avea doar 10 ani, acesta deja nu mai încăpea în banca de la școală. La 17 ani măsura deja 2,20 metri și pleca deseori în turnee mondiale cu circul. Presa acelor vremuri îl numea pe Gogea Mitu „cel mai înalt om care a trăit vreodată în România”.

Moartea lui Gogea Mitu rămâne în continuare un mister

Acest ajungea deja cunoscut drept „Goliat din România”. În cadrul unui târg din Obor, el a fost remarcat de către Umberto Lancia, un pugilist italian care l-a ajutat să ajungă la Paris, acolo unde avea să învețe să boxeze. Primul său meci a avut loc pe arena Venus din București, câștigând printr-un knock-out.

Acesta era doar începutul, urmând a avea meciuri în Italia și Franța. La acea vreme, Mitu era considerat cel mai înalt om din lume. În anul 1935, Mitu primea o ofertă din partea unei companii americane pentru a lupta la profesioniști.

La doar 22 de ani, în 1936, după ce se întorcea din Istanbul, Mitu a început să se simtă rău. El a fost internat în București, iar câteva zile mai târziu, în data de 9 iunie, acesta deceda. Diagnosticul arăta că acesta a suferit o complicație a tuberculozei, boală de care suferea încă de mic.

Rudele l-au găsit pe acesta în subsolul spitalului, gata îmbălsămat. Cu toate că varianta oficială este cea a tuberculozei, există suspiciunea că acestuia i-au fost administrate injecții cu o substanță letală. O altă teorie cu privire la moartea acestuia constă în faptul că acesta ar fi fost ucis de către mafia pariurilor din cauza faptului că uriașul reușea victorii împotriva tututor adversarilor, astfel că nu mai exista spectacol.

Cert este faptul că moartea marelui boxer rămâne în continuare învăluită în mister. Scheletul acestuia poate fi studiat de către studenții la Medicină din Craiova. De asemenea, una dintre străzile comunei Mârșani poartă numele fostului pugilist.

Citește și: