Noua taxă pentru Google, Facebook, Apple, Amazon și Netflix: vine de la Bruxelles

Noua taxă pentru Google, Facebook, Apple, Amazon și Netflix: vine de la Bruxelles

La final de lună, dacă tragi linie, cea mai mare parte a traficului tău de internet se realizează pe câteva platforme, Google, Netflix, Apple, Amazon, Facebook. Deși plătești un abonament pentru acea conexiune, congestionarea rețelelor de către giganții din tech s-ar putea reflecta într-o taxă suplimentară pentru ei.

Comisia Europeană ia foarte în serios posibilitatea taxării giganților din domeniul IT pentru traficul de internet generat. Formularea oficială este ”costurile rețelei de comunicații”, deși discutăm, de fapt, despre acapararea traficului de internet. Din acest motiv, practicile Google, Netflix, Meta și fac subiectul unui proiect de taxare inițiat la Bruxelles.

Internetul global ”consumat” de o mână de companii

Mai mulți operatori de telecomunicații din cadrul Uniunii Europene au înaintat o plângere la Bruxelles pe marginea costurilor generate de giganții tehnologici americani. Nu a durat mult până când Margrethe Vestager a verbalizat o poziție oficială a Comisiei Europene pe marginea subiectului. Ca referință, Vestager este vicepreședinte executiv în cadrul diviziei responsabile de o Europă pregătită pentru era digitală.

„Cred că există o problemă şi trebuie să o luăm în considerare, gândindu-ne la toate aspectele, iar aceasta este problema contribuţiei echitabile la reţelele de telecomunicaţii. Deoarece vedem că există jucători care generează un trafic ridicat, care apoi le înlesneşte afacerea, dar care de fapt nu contribuie la înlesnirea acelui trafic. Ei nu contribuie la sporirea investiţiilor pentru lansarea conectivităţii”, a declarat oficialul european la o conferinţă de presă.

„Şi suntem în procesul de evaluare pentru a înţelege pe deplin situaţia”, a adăugat Vestager, insistând pe faptul că analizează cum a evoluat în timp traficul de date, mai ales pe perioada pandemiei.

Perspectiva unei taxe pentru marile companii de tehnologie a ajuns în spațiul public la câteva zile după ce s-a publicat un raport al Asociației Europene a Operatorilor de Rețele de Telecomunicații (ETNO). Conform estimărilor autorității, Meta, Alphabet, Apple, Amazon, Microsoft şi Netflix au fost responsabile anul trecut pentru mai mult de 56% din tot traficul de date global.

Același studiu insistă pe faptul că dacă aceste companii ar contribui anual cu 20 de miliarde de euro la costurile rețelei pe care o utilizează, s-ar reflecta într-un impuls de 72 de miliarde de euro pentru economia UE. Ca un detaliu de fond, printre membrii ETNO, se află și Orange, respectiv Deutsche Telekom.

Citește și: