02 aug. 2022 | 07:43

Gestul care l-ar putea duce după gratii, în România: cum a obținut telefoane noi și abonamente pe numele altor persoane

ACTUALITATE
Gestul care l-ar putea duce după gratii, în România: cum a obținut telefoane noi și abonamente pe numele altor persoane

În România, este foarte ușor să închei un abonament nou la telefon sau multe alte tipuri de contracte de la distanță. Important este să ai toate datele persoanele ale persoanei pentru care închei acel contract. Dacă nu sunt însă datele tale personale, sunt șanse mari să fii acuzat de înșelăciune și fals sub semnătură privată.

În cazul în care ești destul de neglijent când vine vorba de datele tale personale, dai buletinul oricui sau îți oferi CNP-ul la telefon, sunt șanse mari ca astfel de practici să ajungă să te coste foarte mult, după cum și-au dat seama doi bărbați din Sebeș. Nu de alta, dar s-au trezit din senin cu abonamente la telefon pe care nu le-au contractat și cu rată de achitat la un telefon pe care nu l-au văzut niciodată.

Două abonamente la telefon, pe două identități furate

Un tânăr din Sebeș, județul Alba, în vârstă de doar 21 de ani, a ajuns în vizorul IPJ Alba pentru înșelăciune și fals sub semnătură privată. Bărbatul a cărui identitate a fost protejată este din comuna Goiești, județul Dolj și a fost identificat de polițiștii de la investigații criminale în urmă cu câteva zile.

Conform datelor pe care le au autoritățile la această oră, în 17 noiembrie 2021, pretinzând că este angajat al unei companii de telefonie mobilă, ar fi contactat un bărbat din Sebeş, iar, sub pretextul că doreşte să îl ajute în legătură cu un contract încheiat la societatea pe care o reprezintă, i-ar fi obţinut datele de identitate. Ulterior ar fi încheiat, telefonic, un nou contract, în numele acestuia şi şi-ar fi achiziţionat un telefon mobil.

Situația s-a repetat aproximativ o lună mai târziu, pe 15 decembrie 2021. Tânărul ar fi sunat un alt bărbat din Sebeș sub pretextul de a-l ajuta să achite o factură, context în care a obținut datele de identitate. Din nou, a încheiat în numele acelei persoane, prin telefon, un contract de telefonie mobilă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele