Gazprom suspendă complet livrările prin Nord Stream, „pe termen nedefinit”

Gazprom suspendă complet livrările prin Nord Stream, „pe termen nedefinit”

Compania rusă Gazprom a oprit miercuri dimineață fluxul de gaze naturale printr-o conductă importantă din Rusia către Europa, o măsură temporară anunțată în prealabil.

Gazprom a oprit Nord Stream 1

Update 2 septembrie, ora 20.37. Compania rusă de stat Gazprom a anunţat oprirea completă a tranzitului de gaze prin gazoductul Nord Stream, motivul invocat fiind scurgerile de ulei detectate în timpul lucrărilor de mentenanţă la unica staţie de comprimare aflată încă în funcţiune.

„Până când nu se elimină defecţiunea de funcţionare a echipamentului, tranzitul de gaze prin gazoductul Nord Stream rămâne complet suspendat”, a transmis Gazprom.

Știrea inițială: Gigantul energetic rus controlat de stat a declarat la începutul acestei luni că va întrerupe fluxul de gaze prin conducta Nord Stream 1 până sâmbătă, pentru ceea ce spune că este o pauză de trei zile pentru lucrări de întreținere de rutină la o stație de compresoare.

Potrivit Gazprom, singura turbină rămasă, care se află la stația de comprimare Portovaya, are nevoie de întreținere.

Șeful Agenției Federale Germane pentru Rețele, Klaus Mueller, a declarat că lucrările de întreținere sunt de neînțeles din punct de vedere tehnic și consideră că este o modalitate de a pedepsi Germania pentru că a fost de partea Ucrainei de la invazia rusă.

Germania acuză Rusia de șantaj

Gazprom a redus în repetate rânduri fluxul de gaz prin Nord Stream 1, invocând probleme tehnice, cum ar fi reparații de echipamente. Germania consideră că aceste reduceri sunt o mișcare politică pentru a semăna incertitudine și a crește prețurile pe fondul războiului din Ucraina.

Rusia a redus, de asemenea, fluxul de gaze către alte țări europene care au fost de partea Ucrainei în război.

În ultima vreme, Rusia a reprezentat aproximativ o treime din livrările de gaze ale Germaniei. Guvernul a declarat săptămâna trecută că scăderea fluxurilor de gaz a confirmat faptul că Germania nu se poate baza pe livrările rusești, anunțând că își va spori necesarul de stocare a gazului și va lua măsuri suplimentare pentru a conserva rezervele.