FOTO Ce imagini inedite ale lui Marte a dezvăluit China: vor ajuta la studierea vieții extraterestre

FOTO Ce imagini inedite ale lui Marte a dezvăluit China: vor ajuta la studierea vieții extraterestre

China și-a finalizat imagistica globală a lui Marte, îndeplinind misiunile principale ale navei spațiale robotizate Tianwen-1.

China Aerospace Science and Technology Corporation, principalul contractor al Administrației Naționale Spațiale din China (CNSA), a anunțat succesul misiunii pe platforma chineză de socializare Weibo miercuri, 29 iunie.

Misiunea a reușit să preia imagini ale întregii planete, precum și o serie de fotografii de înaltă definiție care au detalii și culori vibrante. Tianwen-1 a fost lansat în iulie 2020 ca prima misiune de explorare interplanetară independentă a țării. Nava este alcătuită dintr-un orbiter, două camere declanșabile, un lander, o cameră la distanță și roverul Zhurong.

Craterul de deasupra lui Ascraeus Mons. Sursa: CNSA

După ce a ajuns pe Marte în februarie 2021, un „selfie” al rover-ului Zhurong a fost făcut pe suprafața marțiană cu ajutorul camerei sale de la distanță și transmis către părinții săi mândri din China.

Imagini inedite ale lui Marte

De atunci, misiunea a fost ocupată cu scanarea și imagistica suprafeței Planetei Roșii, colectând 1.040 de gigaocteți de date brute pe peste 1.344 de orbite. Toate aceste date, spune China, vor fi puse la dispoziția publicului și oamenilor de știință din întreaga lume în timp util.

Aceasta include o mulțime de imagini uimitoare de înaltă rezoluție, cu imagini roșii vibrante ale unora dintre cele mai importante și intrigante colțuri ale lui Marte.

Sub polul sudic al lui Marte se află un lac subglaciar. Sursa: CNSA

Printre instantanee se află un catalog de imagini care detaliază Valles Marineris, un sistem colosal de canioane care se desfășoară de-a lungul suprafeței marțiene pe peste 4.000 de kilometri (2.500 de mile), atingând adâncimi de până la 7 kilometri (4 mile). Nu este clar cum s-a format acest canion enorm, dar experții bănuiesc că a început ca o fisură, în urmă cu miliarde de ani, în timpul răcirii planetei.

Imagine a canionului Valles Marineris de pe Marte. Sursa: CNSA

Există, de asemenea, imagini ale polului sud marțian. Aceasta este o parte deosebit de interesantă a lui Marte, deoarece găzduiește un vast lac subglaciar de apă sărată, care ar putea fi cea mai bună șansă pentru a găsi dovezi ale vieții pe vecinul nostru planetar.

Cu siguranță, Tianwen-1 nu a observat niciun marțian care înoată acolo, dar imaginile ar putea ajuta la informarea oamenilor de știință în căutarea vieții extraterestre.