FMI, vești bune pentru România: A revizuit pozitiv prognoza de creștere economică pentru 2023

FMI, vești bune pentru România: A revizuit pozitiv prognoza de creștere economică pentru 2023

Fondul Monetar Internațional a revizuit pozitiv prognoza de creștere economică a României pentru anul 2022, la 4,8%, a anunțat luni Ministerul Finanțelor.

Economia României crește

În luna iunie a acestui an, șeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, a anunțat, într-o conferință de presă, că instituția financiară internațională și-a îmbunătățit prognoza de creștere economică pentru România la aproximativ 3,5% – 4,5% pentru 2022 și 2023.

„Am pornit de la o prognoză de 2,2% în primăvară, când raportul World Economic Outlook al FMI a prezentat o perspectivă rezervată asupra creșterii economice, pe fondul contextului internațional și al abordării conflictului armat de la granița noastră.

Și iată că astăzi suntem la 4,8% prognoză, iar corecția pozitivă de peste două puncte procentuale a prognozei de creștere economică reprezintă o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situația de la nivelul întregii Uniuni Europene”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Caciu.

O echipă a Fondului Monetar Internațional, condusă de șeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, a efectuat o vizită la București, în perioada 30 mai – 10 iunie 2022, pentru analiza anuală a economiei românești, cunoscută sub numele de Consultarea Articolul IV.

Cum arată prognoza FMI

Conform prognozei FMI, economia României va crește, dar nu la fel ca anul trecut, când a avut un avans de 5,9%. Pentru anul următor, creșterea va încetini până la 3,4%.

Cu privire la inflație, deficitul de cont curent al României estimat de FMI este de 7,7% din PIB, în timp ce pentru 2023 se va reduce ușor la 7,4% din PIB.

Datoria publică a României va fi peste 50%- 51,7% din PIB, la fel cum este acum, în creștere față de 51,4% din PIB în 2021 și va ajunge la 52% din PIB în 2023, conform FMI.