05 oct. 2022 | 13:14

Fenomenul deepfake, subiect de proces în România, în premieră: ce a decis tribunalul despre clipul manipulat digital

ACTUALITATE
Fenomenul deepfake, subiect de proces în România, în premieră: ce a decis tribunalul despre clipul manipulat digital

Fenomenul deepfake de manipulare a clipurilor video cu fețele altor oameni a început să facă valuri și în România, nu doar în străinătate, iar consecințele nu au întârziat să apară. Un judecător tocmai s-a pronunțat pe o astfel de speță.

Practica de a înlocui fața unei persoane dintr-un clip video cu a altei persoane, până nu demult, implica un volum semnificativ de efort și cunoștințe tehnice. Între timp, mecanismele s-au simplificat semnificativ, iar copiii care petrec foarte mult timp în fața calculatorului își pot atinge ”scopul” într-un timp relativ scurt. Asta a făcut și o minoră din Giurgiu care a pus fața unui coleg de clasă pe un personaj dintr-un film pentru adulți. Ulterior, a urcat clipul pe YouTube, iar cazul a ajuns în instanță.

Deepfake de România – ce a decis judecătorul

În mod previzibil, gestul fetei minore de a crea un clip deepfake nu a fost făcut fără un motiv. Vorbim mai degrabă de o pedeapsă aplicată unui băiat care, într-o formă sau alta, a agresat-o în trecut. Judecătorul a luat în calcul acest aspect și a aplicat sancțiunii reciproce de 5000 de lei atât pentru părinții fetei, cât și ai băiatului. Cei 1000 de euro nu reprezintă o sentință definitivă și poate fi atacată la apel, în maxim 30 de zile.

„Primul proces din Romania cu tema deepfake. Un fenomen mai puțin cunoscut, dar prezent. Modificarea unor poze sau clipuri video și adăugarea feței unei persoane ce este ținta unei defăimări, calomnieri, în scopul compromiterii acesteia”, a transmis avocatul Adrian Cuculis. Întrebat de ce trebuie să plătească și părinții băiatului suma de 5000 de lei, avocatul a explicat că tânărul a jignit-o ulterior pe fata care i-a trucat clipul pe calculator.

În cazul în care conceptul de deepfake este străin pentru tine, îl poți înțelege mai bine vizionând clipul de mai jos devenit viral în urmă cu aproximativ un an. La prima vedere, ai fi convins că îl vezi pe Tom Cruise, dar de fapt a fost modificat complet.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele