19 iul. 2022 | 13:00

Fenomen neobișnuit pe Pământ, o crăpătură în câmpul magnetic a stat deschisă timp de 14 ore

ȘTIINȚĂ
Fenomen neobișnuit pe Pământ, o crăpătură în câmpul magnetic a stat deschisă timp de 14 ore

La începutul lunii iulie a avut loc un fenomen neobișnuit al Pământului care constă într-o crăpătură în câmpul magnetic ce a stat deschisă pentru o perioadă mai lungă de timp.

O fisură s-a deschis în câmpul magnetic al Pământului și a rămas deschisă timp de aproape 14 ore, permițând unor vânturi solare puternice să se reverse prin gaură, creând o furtună geomagnetică care a stârnit o auroră destul de epică.

Fisura în câmpul magnetic a fost creată de un fenomen rar numit regiune de interacțiune co-rotativă (CIR) de la Soare. CIR-urile sunt structuri de plasmă la scară mare generate în regiunile de latitudine joasă și mijlocie ale heliosferei, regiunea care înconjoară Soarele care include câmpul magnetic solar și vânturile solare, atunci când fluxurile rapide și lente de vânt solar interacționează.

La fel ca ejecțiile de masă coronală (CME), CIR-urile sunt aruncate de la Soare spre Pământ și pot conține unde de șoc și câmpuri magnetice comprimate care provoacă vreme furtunoasă în spațiu, care de obicei ni se prezintă ca niște aurore destul de frumoase.

Acesta a lovit câmpul magnetic al Pământului în primele ore ale zilei de 7 iulie și a provocat o furtună geomagnetică de lungă durată de clasă G1. Analiștii National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) suspectează că un CME a fost înglobat în vântul solar înaintea CIR, relatează Spaceweather.com.

Fenomen neobișnuit creat de furtunile solare

Aceste fisuri în câmpul magnetic al Pământului reprezintă un fenomen normal. Câmpul magnetic acționează ca un scut pentru a ne proteja de furtunile solare aruncate de Soare. Se credea că se deschid și de închid relativ repede, dar acum știm că pot rămâne deschise ore întregi.

„Am descoperit că scutul nostru magnetic este cu curent de aer, ca o casă cu o fereastră blocată deschisă în timpul unei furtuni. Casa deviază cea mai mare parte a furtunii, dar canapeaua este distrusă. În mod similar, scutul nostru magnetic preia greul furtunilor spațiale, dar o parte de energie alunecă prin crăpăturile sale, uneori suficientă pentru a cauza probleme cu sateliții, comunicațiile radio și sistemele de alimentare”, a spus Harald Frey, autorul principal al unui studiu despre această descoperire în 2003.

De această dată, nu pare să fi fost nicio întrerupere a radiourilor sau de curent, însă locuitorii din America și Canada s-au putut bucura de adevărate aurore boreale. Soarele se pregătește spre perioada sa cea mai activă din ciclul solar (iulie 2025) și este deja neobișnuit de activ destul de devreme.