19 oct. 2022 | 10:31

Facturi mai mici la energie electrică și gaze naturale, la un click distanță: de acum schimbi furnizorul în 24 de ore

ACTUALITATE
Facturi mai mici la energie electrică și gaze naturale, la un click distanță: de acum schimbi furnizorul în 24 de ore

Cea mai bună și sigură soluție să micșorezi factura la energie electrică și gaze naturale în România este schimbarea furnizorului, dar până la ora actuală, procesul a fost unul foarte complicat și de durată.

De câteva luni, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a anunțat că lucrează la o platformă online menită să faciliteze schimbarea furnizorului de energie electrică și gaze naturale. Acum, platforma pare să fie gata, iar un comunicat emis de companie atrage atenția asupra progresului pe marginea subiectului.

Cum îți schimbi furnizorul de energie electrică, gaze naturale

„Platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale la nivel naţional (POSF) este necesară în vederea îndeplinirii obiectivului general al proiectului „Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale”.

Adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toţi consumatorii implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale, concomitent cu implementarea unei soluţii informatice intuitive şi inovative, va conduce la reducerea termenului actual de 21 de zile în vederea îndeplinirii noilor cerinţe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 de ore”, se menţionează în comunicat.

În ceea ce privește cheltuiala din spatele inițiativei detaliate mai sus, proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, în contextul în care valoarea totală a fost de 19,223 de milioane de lei. Din această sumă, doar 2% reprezintă contribuția ANRE, aproximativ 384.465 lei.

În orice caz, efortul din spatele realizării acestei platforme a fost imens. Din 10 octombrie 2022, operatorii de rețea și furnizorii de energie electrică și gaze naturale au început să încarce datele pentru 15 milioane de locuri de consum, împreună cu contractele aferente de furnizare și de rețea. Momentan, platforma nu este disponibilă publicului larg pentru că ANRE mai trebuie să verifice datele respective și să mai facă niște simulări, dar procesul nu ar trebui să mai dureze foarte mult.

„Această iniţiativă demonstrează, încă o dată, importanţa pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaţionale din piaţa de energie, în scopul diminuării birocraţiei şi consolidării concurenţei prin reducerea duratei de schimbare a furnizorului în beneficiul consumatorului final”, concluzionează oficialii autorității în comunicat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele