Facebook și dezinformarea: ce încearcă să ascundă compania deținută de Meta

Facebook și dezinformarea: ce încearcă să ascundă compania deținută de Meta

Facebook a indus în eroare investitorii cu privire la amploarea problemelor de dezinformare, spun surse.

Se pare că s-au depus plângeri la Securities and Exchange Commission care acuză Meta că induce în eroare investitorii cu privire la eforturile de a atenua schimbările climatice și dezinformarea COVID-19 pe platformele sale. Compania ar fi făcut „afirmații greșite și omisiuni semnificative în declarațiile către investitori”, cu privire la modul în care gestiona dezinformarea, potrivit The Washington Post, care a vizualizat copii redactate ale documentelor.

„Documentele împărtășite cu SEC arată cu totul clar că Facebook spunea un lucru în privat și altul în public, cu privire la abordarea sa față de schimbările climatice și dezinformarea COVID-19”, a declarat consilierul principal al Whistleblower Aid, Andrew Bakaj, pentru Engadget.

Facebook și lupa contra dezinformării

Într-unul dintre dosare, care s-a bazat pe dezvăluirile lui Haugen, Whistleblower Aid a susținut că Meta nu a avut o politică clară privind dezinformarea privind schimbările climatice, până anul trecut. Plângerea susține că o astfel de dezinformare a fost abundentă pe Facebook, în ciuda afirmațiilor de la directori la investitori că compania s-a angajat să lupte cu „criza globală”, potrivit The Post.

În cealaltă plângere, organizația nonprofit ar fi citat documente interne care arată că dezinformarea COVID-19 și ezitarea la vaccin au proliferat pe Facebook. Asta în ciuda faptului că directorii Meta au făcut comentarii publice despre măsurile pe care le lua pentru a stopa răspândirea dezinformării despre COVID-19.

Din 2020, Meta a oferit informații concrete despre COVID-19 și schimbările climatice în centrele sale de informare.

Compania s-a străduit de mult să stopeze fluxul de dezinformare pe Facebook și pe celelalte platforme ale sale. Documentele furnizate organizațiilor de știri de către Haugen anul trecut au dat credință argumentelor criticilor potrivit cărora compania pune profiturile înaintea siguranței utilizatorilor. În septembrie, a fost raportat că Facebook a oferit cercetătorilor date incomplete.

„Am îndrumat peste două miliarde de oameni către informații de sănătate publică autorizate și continuăm să eliminăm afirmațiile false despre vaccinuri, teoriile conspirației și informațiile greșite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Meta, Drew Pusateri, pentru Engadget. „Am creat și Centrul nostru de Științe Climatice, pentru a conecta oamenii la informații climatice actuale și faptice, în același timp, în parteneriat cu verificatori independenți ai faptelor pentru a aborda afirmațiile false. Nu există soluții unice pentru a opri răspândirea dezinformării, dar ne angajăm să construim noi instrumente și politici pentru combaterea acesteia”.