Patru explozii puternice în Afganistan. Sunt zeci de morți și răniți

Patru explozii puternice în Afganistan. Sunt zeci de morți și răniți

Zeci de persoane au fost ucise sau rănite în patru explozii în Afganistan. Prima bombă a sfâșiat o moschee șiită din orașul Mazar-i-Sharif. Cel puțin 31 de oameni au murit, iar 87 au fost răniți Gruparea Stat Islamic (SI) a recunoscut că a comis atacul. Numărul bombardamentelor din Afganistan a scăzut de când talibanii au revenit la putere în august, dar gruparea jihadistă și sunnită ISIS a revendicat mai multe de atunci, adesea împotriva țintelor șiite.

Explozii în Afganistan. Sunt zeci de victime

Gruparea teroristă ISIS a numit atacul ca parte a unei campanii globale în curs de „răzbunare” pentru moartea fostului său lider și purtător de cuvânt. Statul Islamic nu a spus că se află în spatele celorlalte trei explozii și nu este clar dacă acestea sunt conectate.

A doua explozie a vizat un vehicul situat în apropierea unei secții de poliție din Kunduz. Patru oameni au murit și 18 au fost răniți, a declarat un purtător de cuvânt al poliției.

Unde au avut loc atacurile ISIS

Potrivit BBC, o mașină a talibanilor a fost lovită de o bombă în estul provinciei Nangarhar, ucigând patru talibani și rănind un al cincilea. O a patra explozie a fost provocată de o mină plantată în zona Niaz Beyk din Kabul, capitala Afganistanului, și a rănit doi copii.

Pe rețelele sociale au fost postate imagini groaznice cu victimele transportate la spital de la moscheea Seh Dokan (Mazar-i-Sharif).

„Sângele și frica sunt peste tot”, a declarat, pentru AFP, Ahmad Zia Zindani, purtătorul de cuvânt al departamentului de sănătate publică din Balkh, adăugând că „oamenii țipau” în timp ce căutau vești despre rudele lor la spital.

O moschee șiită, ținta teroriștilor

Oficialul afgan a spus că 58 de persoane au fost rănite, dintre care 32 sunt în stare gravă.

„Rudele victimelor soseau la spitalele din oraș în căutarea celor apropiați și dragi. Mulți oamni veneau și ei să doneze sânge”, a mărturisit Zindani.

În imaginile difuzate pe internet apar victime transportate la spital de la Moscheea Seh Dokan, unde pământul era acoperit de cioburi. Atacul are loc la două zile după un atentat la o școală din Kabul. Cel puţin şase oameni au fost uciși, iar alți 24 au fost răniți.

Lăcașul de cult era plin de credincioși

Comunitatea șiită Hazara din Afganistan, care reprezintă între 10 și 20% din cei 38 de milioane de locuitori ai țării, a fost multă vreme ținta ISIS, fiind considerată eretică.

„Soldații califatului au reușit să intre cu o pungă capcană” în interiorul moscheii, detonând-o de la distanță după ce a fost plină de credincioși, a spus SI într-un comunicat.

Tragedie la o școală din Kabul

Marți, două explozii în fața unei școli dintr-un cartier șiit din Kabul au ucis cel puțin șase persoane și au rănit alte 24. Niciun grup terorist nu și-a revendicat responsabilitatea pentru acest atac.

Oficialii talibani insistă că forțele lor au învins Statul Islamic, dar analiștii spun că gruparea jihadistă este o provocare cheie de securitate. De când au preluat puterea, talibanii au atacat des ascunzătoarele SI din provincia Nangarhar, din est.

În luna mai a anului trecut, cel puțin 85 de persoane – în principal eleve – au fost ucise și aproximativ 300 au fost rănite când trei bombe au explodat lângă școala lor din cartierul Dasht-e-Barchi (Kabul).

Citește și: