Experimentul care ar schimba toate legile fizicii: rezultatul, un adevărat șoc pentru oamenii de știință

Experimentul care ar schimba toate legile fizicii: rezultatul, un adevărat șoc pentru oamenii de știință

Oamenii de știință din Chicago au condus experimentul care ar putea schimba legile fizicii. Descoperirea este un adevărat șoc pentru cercetători.

Oamenii de știință din Chicago au descoperit că masa unei particule subatomice nu este ceea ce ar trebui să fie. Măsurarea este primul rezultat experimental concludent care este în contradicție cu una dintre cele mai importante și de succes teorii ale fizicii moderne.

Echipa a descoperit că particula, cunoscută sub numele de boson W (Particula lui Dumnezeu, este mai masivă decât au prezis teoriile formulate anterior. Rezultatul a fost descris drept „șocant” de profesorul David Toback, care este co-purtătorul de cuvânt al proiectului. Descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unei noi teorii mai complete a modului în care funcționează Universul.

Oamenii de știință de la Fermilab Collider Detector (CDF) din Illinois au găsit doar o mică diferență în masa bosonului W în comparație cu ceea ce teoria spune că ar trebui să fie, doar 0,1%. Dacă sunt confirmate de alte experimente, implicațiile sunt enorme. Așa-numitul model standard al fizicii particulelor a prezis comportamentul și proprietățile particulelor subatomice fără nicio discrepanță timp de cincizeci de ani.

Experimentul ar putea rescrie legile fizicii

Fizicienii știu de ceva timp că teoria trebuie actualizată. Nu poate explica prezența materialului invizibil în spațiu, numit Materie Întunecată, nici expansiunea continuă accelerată a Universului de către o forță numită Energie Întunecată.

Dr. Mitesh Patel de la Colegiul Imperial, care lucrează la LHC, consideră că, dacă rezultatul Fermilab este confirmat, acesta ar putea fi primul dintre multele rezultate noi care ar putea anunta cea mai mare schimbare în înțelegerea noastră a Universului de la teoriile relativității lui Einstein mai mult decât acum o sută de ani.

Deși rezultatul Fermilab este cea mai precisă măsurare a masei bosonului W până în prezent, este în contradicție cu două dintre următoarele măsurători cele mai precise din două experimente separate care sunt în conformitate cu modelul standard. Toți ochii sunt acum ațintiți asupra Large Hadron Collider, care urmează să-și repornească experimentele după o stagnare de trei ani. Speranța este că acestea vor oferi rezultate care vor pune bazele unei noi teorii mai complete a fizicii.

Citește și: