29 nov. 2022 | 11:54

Europa Centrală și de Est produc arme la un ritm nemaivăzut. Situația din Ucraina, din ce în ce mai gravă

ULTIMA ORĂ
Europa Centrală și de Est produc arme la un ritm nemaivăzut. Situația din Ucraina, din ce în ce mai gravă

Industria de armament din Europa Centrală și de Est produce arme, muniții și alte bunuri militare într-un ritm nemaiîntâlnit de la Războiul Rece, în timp ce guvernele încearcă să ajute Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

Industria de armament din Europa Centrală și de Este merge încontinuu

Aliații au aprovizionat Kievul cu arme și echipamente militare de când Moscova a trecut la o invazie la scară largă a vecinului său vestic la 24 februarie, epuizându-și stocurile pe parcurs.

SUA și Marea Britanie au angajat cel mai mult ajutor militar direct pentru Ucraina până la începutul lunii octombrie, arată un tracker al Institutului Kiel pentru Economie Mondială.

Dar țări precum Polonia și Republica Cehă nu sunt prea departe, pe locurile trei și, respectiv, nouă.

Unele țări din fostul Pact de la Varșovia consideră că ajutorul acordat Ucrainei este o chestiune de securitate regională.

Dar, potrivit atât oficialilor guvernamentali, cât și reprezentanților companiilor, conflictul a prezentat, de asemenea, noi oportunități pentru industria de armament din multe țări europene.

Producția a fost accelerată pe măsură ce stocurile se diminuează

Nu este vorba doar de războiul în curs de desfășurare din Ucraina: multe țări și-au mărit cheltuielile militare și de apărare, atât pentru a înlocui ceea ce a fost donat, cât și pentru a întări ceea ce era în stoc anterior.

„Există o șansă reală de a intra pe noi piețe și de a crește veniturile din exporturi în anii următori”, a declarat Sebastian Chwalek, directorul general al PGZ din Polonia, un consorțiu de stat de arme și muniții.

PGZ controlează peste 50 de companii care produc de la transportoare blindate la sisteme aeriene fără pilot și deține participații în alte zeci de companii, scrie euronews.com.

Acum intenționează să investească până la 1,75 miliarde de euro în următorul deceniu – mai mult decât dublu față de obiectivul de dinainte de război, a declarat Chwalek pentru Reuters.

Aceasta include noi instalații situate mai departe de granița cu Belarus, aliatul Rusiei, din motive de securitate, a spus el.

Și alți producători își măresc capacitatea de producție și se grăbesc să angajeze muncitori, au declarat companii și oficiali guvernamentali din Polonia, Slovacia și Republica Cehă.