Economiștii o spun clar: vin vremuri grele peste noi, situația e mai gravă decât se anticipa inițial

Economiștii o spun clar: vin vremuri grele peste noi, situația e mai gravă decât se anticipa inițial

Previziunile economice ale analiștilor economici europeni devin din ce în ce mai pesimiste. Se conturează tot mai clar o recesiune, anunță specialiștii Deutsche Bank.

Pe fondul crizei energetice prelungite, dar și a războiului din Ucraina, perspectivele economice se înrăutățesc, analiștii revizuindu-și calculele inițiale și așteptându-se la scenarii din ce în ce mai negative.

Vine recesiunea!

„Vom avea o recesiune majoră”, au transmis marți economiștii Deutsche Bank într-un raport realizat pentru clienți.

„Credem că este foarte probabil ca [Sistemul federal de rezervă] să fie nevoit să apese frâna încă și mai ferm, iar o recesiune profundă va fi necesară pentru a ține în frâu inflația”, au mai precizat specialiștii.

„Este tentant să adopți o abordare lentă în speranța că economia Statelor Unite poate fi așezată cu blândețe pe o cale sustenabilă. Acest lucru nu se va întâmpla”, a avertizat Deutsche Bank. „Vom avea o recesiune majoră, dar opinia noastră fermă este că cu cât Sistemul federal va acționa mai repede și mai agresiv, cu atât mai puțin va avea de suferit economia”, au concluzionat autorii raportului.

Și liderii politici locali confirmă previziunile negative sumbre. De exemplu, președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, se așteaptă la o criză economică în țara noastră.

”Este posibil să avem o criză economică, fără doar și poate, am avut și cu comisarul european pe economie, domnul Gentiloni, o discuție pe cifre”, a spus liderul PSD, precizând că ”riscul major este să vedem de unde va veni această criză”.

”Nu România va declanșa această criză, este evident. Sunt țările cele mai apropiate de zona de conflict cel mai afectate, ținând cont de tranzitul refugiaților și ceea ce se întâmplă. Marele nostru noroc este că noi ne-am învățat, istoric, de mult lecția cu Rusia și nu suntem atât de dependenți pe cât s-a crezut de resursele de gaze, în primul rând, și de petrol, la energia electrică chiar deloc”, a mai spus președintele PSD la Digi 24.

Citește și: