27 dec. 2022 | 11:40

După o creștere de 640% a profitului net în 2022, Electrica face un împrumut record: care este explicația

ACTUALITATE
După o creștere de 640% a profitului net în 2022, Electrica face un împrumut record: care este explicația

Grupul Electrica a încheiat primele trei trimestre fiscale din 2022 cu un profit net de 533,7 milioane de lei, în urcare cu 640,8% față de aceeași perioadă din 2021. Venituri au explodat cu 44% până la 7,2 miliarde de lei. Cu toate acestea, tocmai a anunțat că se împrumută cu 250 de milioane de lei, iar creditul va fi garantat de statul român.

Spre surprinderea celor care au urmărit evoluția financiară fabuloasă a mai multor giganți din domeniul energiei, Electrica a anunțat că va contracta un împrumut de 250 de milioane de lei de la Eximbank. În proporție de 80%, suma fabuloasă va fi garantată de statul român. Aparent, banii vor fi dedicați Distribuție Energie Electrică România (DEER), una dintre companiile din grup. Împrumutul vine la pachet cu o perioadă de achitare de doi ani și o perioadă de grație de șase luni.

Electrica s-a împrumutat cu 250 de milioane de la Eximbank

“Creditul se acordă pe o perioadă de 24 luni, de la data semnării Contractului. Banca acordă Împrumutatului o Perioada de grație de 6 luni, de la data semnării Contractului. În Perioada de grație Imprumutatul nu va rambursa rate de credit. Creditul va fi rambursat in 6 rate trimestriale egale”, arată o informare transmisă de Electrica Bursei.

Contractul din spatele acestui credit s-a semnat pe 22 decembrie 2022. Conform datelor din documente, în numele statului român, Eximbank a garantat 80% din valoarea creditată sau 200 de milioane de lei. Pentru diferența de 50 de milioane de lei, are o ipotecă mobiliară asupra unui depozit colateral constituit de Electrica la Eximbank, dar și asupra “conturilor curente în lei și valută, prezente și viitoare, deschise de Împrumutat la Bancă”. Nu în ultimul rând, Eximbank beneficiază de o “fideiusiune încheiata cu Societatea Energetic[ Electrica S.A., în limita a 130% din valoarea Creditului – 325.000 (mii RON)”.

Pentru context, DEER este una dintre cele mai mai mari companii de distribuție a energiei din România, activând într-un domeniu care a fost afectat de o gravă criză în 2022, din cauza nevoii de a cumpăra energie electrică scump din piață pentru consumul propriu tehnologic (CPT) al rețelelor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele