După eclipsa parțială de Soare, vine și eclipsa totală de Lună: când va avea loc, unde o vezi

După eclipsa parțială de Soare, vine și eclipsa totală de Lună: când va avea loc, unde o vezi

După eclipsa de Soare parțială, de săptămâna trecută, avem acum parte și de o eclipsă totală de Lună.

Satelitul nostru natural va trece în umbra Pământului, întunecându-l mai întâi înainte de a putea fi martorul culoarii caracteristice acestui tip de eclipsă.

Miliarde de oameni o vor putea vedea, dacă vremea o va permite. Vestea proastă este Europa va fi exclusă din ecuație. Cu toate acestea, cei din America de Nord, Asia de Est, Australia sau Noua Zeelandă vor putea vedea fenomenul în toată splendoarea sa.

Evenimentul va începe avea loc în data de 8 noiembrie, seara, când Luna va intra în penumbra Pământului. Eclipsa va dura aproximativ 85 de minute. Spre deosebire de eclipsele totale de soare care se încheie în câteva minute, eclipsele de Lună sunt ceva mai lungi și în aceasta, Luna va atrage după sine și planeta Uranus, situată „întâmplător” în zonă, în luna noiembrie.

Cum vei putea, totuși, să vezi Luna „sângerie”, chiar dacă din țara ta nu se poate

Cel mai fascinant lucru despre eclipsele totale de Lună este că, în timp ce se află în umbră completă, Luna devine sângerie. Motivul pentru care acest lucru se întâmplă are legătură cu apusurile și răsăriturile care sunt, de asemenea, roșii: atmosfera filtrează și împrăștie lumina soarelui într-un mod aparte.

Lumina albastră este împrăștiată mai puțin decât cea roșie, așa că atunci când Soarele este sus pe cer, așadar, cerul pare albastru, în consecință.

În mod evident, de-a lungul anilor, culoarea „sângerie” a Lunii, în timpul eclipselor totale, a dat naștere multor povești, iar acest fenomen este văzut, în multe culturi păgâne, ca fiind un semn prevestitor de rău. Cu alte cuvinte, un fel de avertizare asupra unor evenimente viitoare „sângeroase”. Desigur, acestea sunt supoziții și nimic mai mult.

Dacă nu vei putea vedea eclipsa, nu-ți face griji. O poți viziona online pe Virtual Telescope.