28 sept. 2022 | 12:54

Doar românii cu bani grei își mai construiesc case acum: prețurile în Construcții se pregătesc de un nou salt

ACTUALITATE
Doar românii cu bani grei își mai construiesc case acum: prețurile în Construcții se pregătesc de un nou salt

Previziunile economice recent conturate de managerii mai multor industrii din țara noastră indică faptul că puseul inflaționist e departe de a se lăsa înduplecat și de a face pași în spate. Din contră! În unele domenii de activitate vor apărea noi creșteri de preț.

Se anticipează că urmează scumpiri în mai multe sectoare, dar unul dintre ele este cel al construcțiilor. Acest domeniu de activitate, care suferea creșteri de preț încă de dinainte de criza energetică actuală, se va confrunta și în perioada următoare cu noi scumpiri.

Aceste concluzii reies din cel mai recent raport publicat de Institutul Național de Statistică. În cadrul documentului, managerii din mai multe domenii, printre care Construcțiile sau Comerțul cu amănuntul, anticipează ce se va întâmpla în perioada următoare cu activitatea, dar mai ales cu prețurile.

Astfel, managerii din Construcții se așteaptă la creștere accentuată a prețurilor.

„Potrivit estimărilor din luna septembrie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -3%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +42 %)”, se arată în documentul INS.

Acestea fiind spuse, din ce în ce mai puțini români își vor mai permite să apeleze la meseriași și să cumpere materiale de construcție, în condițiile în care nivelul salarial a rămas aproape neschimbat, dar cheltuielile sunt din ce în ce mai mari.

Prețurile vor urca și mai mult. Dacă n-ai apucat să construiești până acum, poți să-ți iei gândul

În continuare, INS ne mai indică faptul că prețuri mai mari nu vom avea numai în Construcții, din nefericire pentru puterea noastră de cumpărare. Se pare că sunt așteptate scumpiri și-n Comerț. La fel ca managerii din Construcții, cei din Comerț se așteaptă tot la creșteri accelerate de preț în perioada următoare.

„În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +1%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +46%)”, conform INS.