Diva româncă a filmelor mute, cea mai sexy femeie din anii `20: Pola Illery a înnebunit bărbații de la Paris

ENTERTAINMENT
Diva româncă a filmelor mute, cea mai sexy femeie din anii `20: Pola Illery a înnebunit bărbații de la Paris
27 iun. 2022 | 17:35

Pola Illery a fost una dintre cele mai cunoscute actrițe ale perioadei interbelice, fiind considerată una dintre cele mai sexy prezențe ale scenei pariziene, în ciuda înălțimii sale. Alfă cine a fost românca ce era considerată divă a Parisului.

Pola Illery se năștea în localitatea Corabia, iar aceasta era pasionată de scenă încă din vremea copilăriei. Pola a avut o carieră impresionantă, dar și mulți bărbați la picioare datorită calităților fizice precum ochii profunzi, dar și un farmec aparte.

pola illery

Aceasta devine voluntar al Crucii Rosii in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial

Românca ajunge să fie rapid remarcată de către directorii de teatru, văzându-și visul de mică împlinindu-se atunci când marii regizori au distribuit-o pe aceasta în filmele lor. Ea a trăit atât în Paris cât și în America acolo unde ajunge soră medicală, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial se oferă voluntar pentru a-i îngriji pe răniți.

pola illery

Frumusetea sa nu poate trece neobservata aflata pe scenele pariziene

În anul 2012, presa din întreaga lume anunța moartea artistei de origine română care s-a născut în Corabia în anul 1908. Aceast aa fost considerată una dintre ultimele vedete cunoscute ale filmului mut, murind la vârsta de 103 ani, în America.

pola illery

Numele sau real era Paula Iliescu

Ceremonia funerară a avut loc la Temple Israel Synagogue, fiind înmormântată în Washburn Stret Cemetery din Scranton. Se naște în data de 15 octombrie 1908 pe numele său real Paula Iliescu, în România. Teatrul a fascinat-o încă din copilărie, iar odată ajunsă peste hotare, muncesște din greu pentru a-și asigura o carieră cinematografică.

Pola Illery a fost actrița care i-a făcut pe francezi să se îndrăgostească iremediabil

Paula devine un star foarte cunoscut atât în Franța cât și în România anilor 1920, încercând chiar să facă și tranziția la filmele cu sonor, în anii 1930. A fost considerată unul dintre cele mai strălucite staruri ale filmelor mute, dar și cunoscută pentru sexualitatea și farmecul pe care aceasta le emana, în ciuda staturi sale.

pola illery

Pola Illery se muta in SUA unde primeste cetatenia in anul 1946

În anul 1928, aceasta joacă în filmul „Le désir” care se bucură de un real succes, fiind și filmul care a determinat-o să se mute la Paris. Acolo, Albert Cavalcanti o distribuie în filmul „Captain Fracasse” din anul 1929. Un alt film care i-a adus acesteia notorietatea a fost „Under the Roofs of Paris” din anul 1930.

pola illery

Paula Iliescu era indrafostita de teatru inca din copilarie

În acest film, Pola interpretează rolul iubitei unui mafiot căreia îi plăcea viața și de care se îndrăgostește un cântăreț. În anul 1930 joacă în primul său film cu sonor, inspirat de filmul hollywoodian „Paramount on Parade”, alături de Clara Bow și Gary Cooper.

Pola Illery mai apare în peliculele „Le petit chaperon rouge”, „Un homme en habit” și „L’ange gardien”. Ultimul film în care apare este cel din anul 1938, „Le tigre du Bengale”, după care părăsește Europa și se mută în Statele Unite ale Americii. Aceasta obține cetățenia americană în anul 1946, iar în următorul an se căsătorește cu Daniel Alpert cu care are patru copii.