25 iul. 2022 | 09:15

Dispar bancomatele, iar soluția este una care vrea să împiedice ca oamenii să mai scoată bani cash. De ce au luat această decizie australienii

ACTUALITATE
Dispar bancomatele, iar soluția este una care vrea să împiedice ca oamenii să mai scoată bani cash. De ce au luat această decizie australienii

Băncile importante continuă să elimine sute de bancomate și să închidă sucursale, deoarece consumatorii își reduc și mai mult utilizarea numerarului. Iată de ce nu mai folosesc oamenii cash.

Spre exemplu, numai în Australia de Vest, numărul de bancomate a fost redus de la 1478 în 2017 la 763, la sfârșitul anului trecut.

„Australienii fac operațiuni de banking pe telefoanele lor, plătesc pentru bunurile și serviciile lor folosind plăți online (și) folosind cardul lor”, a spus Directorul executiv al Asociației Bancare din Australia, Anna Bligh, citată de News.com.

„Metoda cu cea mai rapidă creștere este utilizarea telefoanelor lor mobile pentru a efectua o plată. Mulți dintre noi nici măcar nu mai păstrăm numerar în portofel”.

Bligh a mai spus că 80% dintre clienți folosesc canale virtuale, mai degrabă decât bancomate și sucursale, așa că este important să păstrăm aceste servicii cât mai sigure posibil.

De ce nu mai folosesc oamenii bani cash

„Băncile din Australia nu văd că devenim o societate fără numerar complet în curând”, a spus ea.

„Va continua să existe un rol pentru numerar. Va continua să fie disponibil, poate în mai puține puncte de vânzare, dar nu este pe cale să dispară curând.

„Australia are încă mai multe sucursale la 100.000 de locuitori decât țări precum Noua Zeelandă, Canada, Regatul Unit și Germania”.

Bligh a adăugat că tendința de a folosi mai puțin numerar era deja în curs de desfășurare când a lovit criza Covid-19, iar pandemia a „accelerat dramatic” trecerea de la numerar la card.

Bligh a spus că mulți australieni mai în vârstă erau și „cunoscători digital”, așa că nu doar tinerii își reduc utilizarea numerarului.

„Există un întreg spectru acolo și da, vârsta este un factor, dar nu cred că ar trebui să-I punem un stereotip fiecărui australian în vârstă ca pe cineva care nu poate sau nu vrea să folosească aceste canale” a spus ea.