Diplomat rus la București, expulzat de România. Explicațiile MAE

Diplomat rus la București, expulzat de România. Explicațiile MAE

România a expulzat un nou diplomat rus. Astăzi, un diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București a părăsit teritoriul țării noastre, conform Ministerului Afacerilor Externe.

Al 11-lea diplomat rus expulzat din România

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București, care a fost informată cu privire la decizia sus-menționată din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Decizia a fost luată avându-se în vedere incompatibilitatea activităților reprezentantului în cauză cu prevederile Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961.

Reprezentantul Ambasadei a părăsit teritoriul României în cursul acestei săptămâni”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

11 diplomați ruși expulzați din România

România a mai expulzat anul acesta zece diplomați ruși, după crimele odioase comise de armata rusă la Bucha.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, a comunicat MAE, în aprilie.