Detalii despre discuția dintre Papa Francisc și Patriarhul Kiril: „​​Mi-a citit, cu un cartonaș în mână, toate justificările războiului”

Detalii despre discuția dintre Papa Francisc și Patriarhul Kiril: „​​Mi-a citit, cu un cartonaș în mână, toate justificările războiului”

Papa Francisc a dezvăluit, într-un interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera, că a solicitat să meargă la Moscova, pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, ca să-i ceară să înceteze războiul din Ucraina. Suveranul Pontif a părut șocat de Patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, care i-a citit, „​cu un cartonaș în mână, toate justificările conflictului”.

Papa Francisc și Patriarhul Kiril au discutat despre războiul din Ucraina

Șeful Bisericii Catolice l-a avertizat pe liderul Bisericii Ortodoxe Ruse să nu devină „băiatul de altar al lui Putin”. Mai mult, Papa Francisc a respins ideea că Patriarhul Kiril ar putea colabora cu acesta pentru a-l opri pe președintele Rusiei, deoarece în conversaţia prin videoconferinţă pe care cei doi lideri religioși au avut-o, „în primele 20 de minute, mi-a recitat toate justificările pentru război”.

„Aveam programată o întâlnire cu el la Ierusalim la 14 iunie. Ar fi fost a doua noastră întâlnire faţă în faţă, nu avea nimic de-a face cu războiul. Însă, acum chiar şi el este de acord că, dacă ne-am întâlni, ar putea fi un semnal ambiguu”, a dezvăluit Suveranul Pontif.

Vladimir Putin refuză dialogul cu liderul Bisericii Catolice

Papa Francisc a explicat că, deşi a discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, încă nu a apucat să vorbească şi cu Putin, care l-a sunat în decembrie, pentru a-l felicita de ziua lui. Potrivit spuselor sale, după 20 de zile de război, i-a cerut cardinalului secretar de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, să-i trimită liderului de la Kremlin un mesaj prin care să îl anunţe că Papa este dispus să meargă la Moscova.

„Desigur, era necesar ca liderul de la Kremlin să permită unele deschideri. Încă nu am primit răspuns şi continuăm să insistăm, deşi mă tem că Putin nu poate şi nu vrea să aibă această întâlnire chiar acum”, s-a plâns capul Bisericii Catolice.

Dezvăiluri din conversația cu șeful BOR

Patriarhul Kiril a fost criticat de Suveranul Pontif pentru că și-a dat binecuvântarea pentru invadarea Ucrainei.

„Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom”, a spus Papa, adăugând că, „în primele 20 de minute, mi-a citit, cu un cartonaș în mână, toate justificările războiului”. „L-am ascultat și i-am spus: nu înțeleg nimic despre asta”, a subliniat șeful Bisericii Catolice. „Nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Isus. Suntem păstori ai aceluiași popor sfânt al lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să căutăm căi de pace, pentru a pune capăt războiului”, susține Papa Francisc.

Cei doi lideri religioși au amânat întâlnirea din iunie

Suveranul Pontif a mărturisit că discuția cu liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a avut loc la jumătatea lunii martie. Atât el, cât și Patriarhul Kiril au convenit să amâne o întâlnire planificată pentru 14 iunie, la Ierusalim. Întrebat dacă ar putea preotul rus să fie cel care îl convinge pe Vladimir Putin să fie deschis dialogului, Papa Francisc a răspuns negativ.

Citește și: