Descoperire uimitoare în paleontologie: ce s-a găsit special la acest dinozaur, în Chile

Descoperire uimitoare în paleontologie: ce s-a găsit special la acest dinozaur, în Chile

Un exemplar dintr-o specie de dinozaur, un anchilosaur, mai exact, a fost recent descoperit în Chile. Ce avea special? Avea coada diferită, spre deosebire de cea a oricărui dinozaur cunoscut.

Cu suprafața plană și lamele ascuțite de-a lungul părților laterale, această structură unică de la capătul din spate al Stegouros elengassen, o specie de anchilosaur care a trăit cu 75 de milioane de ani în urmă, seamănă foarte mult cu o armă de război aztecă, numită macuahuitl, spun paleontologii.

Acest dinozaur era o armă de război ambulantă

Forma cozii poate indica o scindare evolutivă timpurie a descendenței anchilosaurilor, conform cercetării din Nature.

Soto-Acuña, de la Universidad de Chile din Santiago, și echipa sa au identificat noua specie pe baza unui schelet aproape complet descoperit în regiunea uscată a Patagoniei din Chile. Cu membrele sale subțiri și coada neobișnuit de scurtă, S. elengassen arăta semnificativ diferit de alți anchilosauri, în multe privințe. Dar craniul său a plasat creatura ca un tip de anchilosaur timpuriu, a descoperit echipa.

Anchilosaurii erau “tancurile puternic blindate” ale lumii dinozaurilor, cu trupurile și capetele lor protejate de plăci de os robuste. Diferite specii aveau, de asemenea, o varietate de alte “arme” anatomice, de la cozi puternice până la cranii țepoase. Dar coada ciudată a lui S. elengassen este unică printre aceste caracteristici.

Puține specii de anchilosauri au fost dezgropate în emisfera sudică. Cele care sunt cunoscute, inclusiv S. elengassen, pot fi unele dintre cele mai primitive specii ale grupului și pot reprezenta chiar o ramură separată a dinozaurilor “blindați”.

Acea ramură s-a despărțit posibil de alți anchilosauri, inclusiv descendența care include genul Ankylosaurus, la începutul istoriei lor evolutive, în timpul perioadei jurasice de acum 167 de milioane, spun cercetătorii.

Un pui de dinozaur cum nu ai văzut niciodată: cum a fost posibilă conservarea impecabilă

Cercetătorii au descoperit, recent, și alt lucru uimitor. Un pui de dinozaur de 70 de milioane de ani, în interiorul oului. Puiul se află în cea mai bună stare în care a fost găsit vreodată vreun dinozaur.

Conform informațiilor, micul dinozaur care ar fi trebuit să se nască acum 70 de milioane de ani nu a mai apucat să mai facă asta, rămânând captiv în coaja propriului ou atâta timp.

Marea descoperire a fost făcută în China, drept pentru care bebelușul de dinozaur a fost asociat cu denumirea Yingliang. Acesta nu a mai apucat să eclozeze, însă nu se știe nici care sunt motivele pentru acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Citește și: