Descoperire arheologică unică: spadă veche de 3.800 de ani, găsită la Sebeș

Descoperire arheologică unică: spadă veche de 3.800 de ani, găsită la Sebeș

O spadă de bronz veche de aproximativ 3700 de ani se află în colecţiile Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeş. Spada datează din Epoca Bronzului și a fost descoperită în 2004 într-un cartier al municipiului.

Starea ei conservare este foarte bună, conform Adevărul. Spada este acoperită cu o patină verde-albăstruie, are vârful îndoit, iar lama prezintă urme de folosire încă din antichitate. Greutatea acesteia este de 560 de grame, lungimea de 44 cm, dintre care lama are 29 cm, iar mânerul 15 cm. Spada a fost turnată dintr-o singură bucată şi prezintă unele vicii de turnare la nivelul mânerului şi a îmbinării dintre gardă şi lamă.

Această spadă este specială

Spada îşi găseşte cele mai bune analogii în seria spadelor de tip Hajdúsámson, ce constituie unul din cele mai vechi tipuri de spade din Europa Centrală, conform istoricilor de la muzeul din Sebeș. Însă modelul de spadă de la Sebeş are, totuși, anumite particularităţi: mânerul nu se termină printr-un buton calotiform ca în cazul majorităţii spadelor din orizontul Hajdúsámson-Apa, ci sub forma unei muchii ascuţite ca de topor.

 „Cu spade de tipul celei de la Sebeş, războinicii nu se limitau la a doborî adversarul doar cu lama, putând lovi cu ajutorul muchiei prin care se termină mânerul, la fel ca şi cu un topor de luptă. În ceea ce privește datarea spadei de bronz de la Sebeş, ea se leagă de orizontul cronologic definit de depozitele de tip Hajdúsámson-Apa şi poate fi încadrată în faza a II-a a epocii mijlocii a bronzului, care corespunde, în linii mari, perioadei cuprinse între anii 1900 şi 1650 î. Chr.”, conform muzeului din Sebeș.

De asemenea, tot reprezentanții muzeului spun că prezenţa unor bunuri de valoare excepţională cum este spada de bronz de la Sebeş nu face altceva decât să contureze mai bine imaginea societăţii din epoca bronzului, care, “cel mai probabil, nu era cu mult diferită de ceea ce descrie Homer în Iliada”.