Catedrala Notre-Dame din Paris, monument al omenirii. A ars pe 15 aprilie 2019, dar i-a fost dat să mai rămână. Incendiul a adus-o din nou în ”lumina reflectoarelor” și a făcut oamenii să se documenteze și să caute povestea din spatele ”gigantului”.
Incendiul de pe 15 aprilie 2019 de la catedrala Notre Dame de Paris a readus monumentul în atenția lumii. Iată poveștile care o acopertă. Prin secolul al XIII-lea, construcția începându-se în 1163 și nu s-a terminat până în 1345, exista o istorioară care punea în prim-plan un lăcătuș ce a fost angajat pentru a face încuietori pentru toate ușile de la catedrală.
Cum munca era foarte grea pentru un singur om, presiunea de pe umerii lui era enormă, așa că a recurs la rugăminți către diavol, iar acesta i-ar fi sărit în ajutor. Lucrarea a fost terminată, iar la câteva zile lăcătușul a murit. Din acel moment, se spune că fantoma sa a fost deseori văzută rătăcind prin catedrală. O altă poveste vine tot din secolul al XIII-lea și are ca personaj central un tânăr fierar pe nume Biscornet. El a fost angajat să decoreze ușile laterale ale catedralei, altă muncă grea.
Din cauza eșecului, fierarul ar fi fost nevoit să încheie un pact cu necuratul, care a terminat proiectul în schimbul sufletului său, fiind prețul plătit pentru munca sa. Când ușile trebuiau să fie dezvelite, s-au blocat. Un preot a venit cu ideea de a le stropi cu apă sfințită, ceea ce a deblocat ușile, dar și pe fierar din pactul său demonic. Aceste uși au devenit cunoscute în întreaga lume sub numele de ”ușile belstemate”.