Decizie istorică în Japonia. Directorii Fukushima, obligați să plătească daune de 95 de miliarde de dolari

Decizie istorică în Japonia. Directorii Fukushima, obligați să plătească daune de 95 de miliarde de dolari

Un tribunal din Tokyo a dispus ca patru foști directori ai Tokyo Electric Power Company să plătească companiei daune de aproximativ 95 de miliarde de dolari în urma dezastrului de la centrala nucleară Fukushima din 2011.

Directorii Fukushima trebuie să plătească daune

Decizia de miercuri a fost luată ca răspuns la un proces civil intentat de acționarii TEPCO, care i-au acuzat pe directori că au ignorat recomandările de a proteja centrala de un eventual tsunami.

Centrala a devenit nefuncțională la 11 martie 2011, când un cutremur cu magnitudinea 9,0 a declanșat un tsunami care a traversat nord-estul Japoniei înainte de a ajunge la prefectura Fukushima.

Valurile înalte au scos din funcțiune sistemele de alimentare cu energie electrică și de răcire ale centralei și au dus la topirea a trei reactoare, trimițând cantități masive de radiații în aer și forțând evacuarea a sute de mii de locuitori, ceea ce a făcut din această situație cel mai grav dezastru nuclear din lume de la accidentul de la Cernobîl din 1986.

Hotărârea este, de asemenea, prima dată când vreunul dintre directorii TEPCO este considerat responsabil din punct de vedere juridic pentru dezastrul de la Fukushima.

Trei directori ai companiei au fost achitați de acuzații penale în 2019 de către un tribunal districtual din Tokyo, care a decis că nu puteau să prevadă tsunamiul uriaș care a lovit centrala.

Guvernul japonez a aprobat anul trecut un plan de eliberare în Oceanul Pacific a milioane de tone de apă radioactivă de la centrala nucleară distrusă Fukushima, ca parte a unui efort de dezafectare a instalației.