De unde are România cea mai multă energie electrică: rolul pe care-l joacă eolienele

De unde are România cea mai multă energie electrică: rolul pe care-l joacă eolienele

Capacitățile de generare de energie electrică eoliană au asigurat recent peste jumătate din consumul României, având o pondere de mai mult de 40% în totalul producției.

Conform datelor Transelectrica, vântul puternic din ultima vreme din anumite zone din România au dus la această performanță. Spre exemplu, cu puțin înainte de ora 10, duminică, parcurile eoliene produceau 2.607 MW, dintr-un total de producție de 6.465 MW. Consumul, specific unei zile de weekend, se ridica la numai 5.032 MW, cu o medie orară de 5.050 MW. În aceste condiții, România era exportator net de electricitate, trimițând peste granițe 1.433 MW, conform Profit.ro.

Energie electrică de la eoliene

Astfel, intensitatea vântului, dar și nivelul redus de consum de weekend au făcut ca prețul de închidere al pieței spot pentru ziua următoare (PZU) de la bursa locală de de profil OPCOM pentru energia cu livrare duminică să fie de doar 662 lei/MWh. Ca referință, asta îndemană cu 50% sub cel din ziua precedentă.

Ca să beneficiezi de un preț plafonat la energie, nu trebuie să depășești un consum lunar de 100 kWh. Adică,  mai exact, trebuie să facem economie la curent. Cum faci asta?

Atât specialiștii Uniunii Europene cât și de cei din cadrul ANRE au făcut mai multe recomandări în acest sens. Cu alte cuvinte, Guvernul a redus cu 15% plafonul de consum lunar pentru care compensează facturile, de la 300 kWh la 255 kWh, adică 45 kWh mai puțin. Acești 45 de kWh echivalează cu energia consumată de o mașină de spălat rufe în 20 de ore de funcționare, energie care poate fi economisită dacă în locul unui program de spălare îndelungat este folosit unul scurt, la o temperatură de numai 30 de grade Celsius.

Dacă folosești boiler sau centrale electrice pentru încălzirea apei calde, poți face economie dacă dușul zilnic este scurtat cu doar trei minute. Astfel, poți să economisești cu până la 115 RON pentru fiecare persoană, pe an. Mai multe soluții pentru economisirea de energie electrică poți citi aici.