06 iun. 2022 | 10:35

Legătura ciudată dintre frig și nevoi fiziologice: explicația științifică

ACTUALITATE
Legătura ciudată dintre frig și nevoi fiziologice: explicația științifică

Te plimbi prin parc într-o dimineață rece de iarnă, când te lovește – nevoia de a găsi o baie și repede! Acest lucru nu se întâmplă în timpul verii. Există ceva la frig care ne face să avem nevoie să urinăm mai mult?

Iată două explicații principale pentru ceea ce se întâmplă. În primul rând, stilul nostru de viață se schimbă. Vara, avem tendința de a fi afară și mai activi. Transpirăm mai mult (pentru a pierde căldura) și este ușor să ne deshidratăm dacă nu bem suficientă apă. Acest lucru are un impact asupra cantității de lichid liber pe care corpul nostru este dispus să o excrete, iar volumul urinei noastre este adesea redus din această cauză.

Iarna, suntem adesea în casă, în jurul surselor de apă, așa că avem mai multe șanse să fim hidratați, mai puțin activi și să transpiram mai puțin. Ca atare, avem tendința de a avea mai mult lichid liber de excretat prin urină.

Explicația cercetătorilor la de ce simțim nevoia de a merge mai des la baie când ne e frig

Apoi, corpul nostru vrea să evite pierderea prea multă căldură. Dacă răcim foarte repede, corpul ne protejează organele interne în mai multe moduri. Unul este „diureza indusă de frig”, sau o creștere a excreției de urină ca răspuns la frig. Aceasta înseamnă că mai mult sânge ajunge să curgă prin organele tale interne.

În special, sângele ajunge la rinichi într-un volum mai mare și la o presiune mai mare. Acest lucru crește cantitatea de care rinichii trebuie să filtreze. Ca rezultat, rata de excreție a urinei crește.

Urinarea frecventă poate fi dăunătoare echilibrului natural de sare al corpului (în special sodiu și potasiu).

Așa că, pe măsură ce vremea se răcește, asigurați-vă că mențineți un stil de viață sănătos și nu uitați să vă hidratați, chiar și atunci când este frig.