28 nov. 2022 | 13:24

De ce trebuie să-ți ții pisica în casă: ce spun oamenii de știință

ACTUALITATE
De ce trebuie să-ți ții pisica în casă: ce spun oamenii de știință

Mulți proprietari de pisici le lasă libere, fie că stau la curte sau la bloc. Dar este bine să-ți lași pisica liberă? Este o întrebare veche pentru proprietarii de pisici, provocând sentimente puternice din toate părțile argumentului.

Cu toate acestea, un studiu recent a concluzionat destul de ferm împotriva lăsarii prietenelor tale feline libere.

„Am descoperit că o pisică domestică medie din Washington DC are o probabilitate de 61% să fie găsită în același spațiu cu ratonii”, a spus Daniel Herrera, autorul principal al studiului.

Au, de asemenea, o „suprapunere spațială de 61% cu vulpile roșii și 56% suprapunere cu oposumii din Virginia”, a adăugat el, iar aceasta este o mare problemă pentru micii noștri prieteni.

De ce nu e bine să-ți lași pisica liberă

Ratonii, de exemplu. Acești panda de gunoi pot fi adorabili, dar sunt și „cel mai prolific vector al rabiei din America”, a explicat Herrera. Vulpile roșii și oposumii, de asemenea, pot răspândi rabia – pe scurt, a spus Herrera, „lăsând pisicile noastre afară, le punem în pericol în mod semnificativ sănătatea”.

Până în acest moment, era cunoscut faptul că pisicile sunt vânători prolifici – uneori cu consecințe devastatoare pentru populațiile de animale locale. Însă noul studiu a pus problema altfel.

„Mulți oameni cred în mod fals că pisicile vânează populații non-native precum șobolanii, când, de fapt, preferă să vâneze specii native mici”, a explicat Herrera.

„Adevărata îngrijorare este că decimează populațiile native care oferă beneficii ecosistemului unui stat”.

Deci care este soluția? Potrivit lui Herrera, este simplu: ține-ți pisicile în casă – mai ales în situațiile în care este posibil să interacționeze cu populațiile de animale sălbatice native.

„Aceste relații de habitat sugerează că distribuția pisicilor este în mare măsură determinată de oameni, mai degrabă decât de factori naturali”, a explicat Travis Gallo, profesor asistent în ENST și consilier al lui Herrera.

„Deoarece oamenii influențează în mare măsură locul în care se află pisicile în peisaj, oamenii dictează și gradul de risc pe care îl întâmpină aceste pisici și cantitatea de rău pe care îl provoacă faunei sălbatice locale”.