De ce sunt prezentările greu de reținut: creierul uman este limitat, de ce

De ce sunt prezentările greu de reținut: creierul uman este limitat, de ce

Prezentările în stil PowerPoint te obligă să întreprinzi mai multe sarcini decât poate creierul tău să gestioneze cu adevărat.

Aproape toate prezentările, PowerPoint sau altele, implică un prezentator care vorbește în timp ce afișează diapozitive pline de cuvinte. Ideea este că scrisul de pe ecran susține discursul, crescând astfel atât înțelegerea, cât și reținerea.

Există o singură problemă: prezentările scad înțelegerea și reținerea, deoarece creierul uman este foarte prost la orice înseamnă multitasking care implică utilizarea aceleiași părți a creierului.

„Regiunile lingvistice ale creierului procesează sunetele, cuvintele, sensul propozițiilor. Imaginați-vă un circuit în care aveți mai multe intrări și mai multe ieșiri, dar care împart aceleași fire”, a explicat psihologul Marc Coutanche de la Universitatea din Pittsburgh pentru Popular Mechanics.

Practic, atunci când creierul tău aude cuvinte și vede cuvinte diferite, pur și simplu scurtcircuitează și le deformează pe ambele. Altfel spus, acesta este motivul pentru care practic toate prezentările PowerPoint sunt plictisitoare și de uitat.

Soluția este în lucru

Creierul tău poate, totuși, să efectueze multitasking atunci când multitasking-ul solicită diferite părți ale creierului tău. De aceea, puteți conduce o mașină în siguranță în timp ce ascultați un podcast.

Un număr mare de antreprenori de mare succes, cum ar fi Jeff Bezos și Elon Musk, au concluzionat intuitiv ceea ce a sugerat știința de atunci și, se pare, că nu mai sunt dispuși să treacă prin PowerPoint.

De altfel, Musk este de părere că pierdem prea mult timp vorbind, astfel, printr-o interfață neuronală directă precum  Neuralink, ar putea fi posibilă îmbunătățirea lățimii de bandă dintre cortexul creierului tău (stratul care se ocupă de funcții precum planificarea pe termen lung) și lumea digitală cu până la 1.000 de ordine de mărime, potrivit șefului Tesla.

Într-o zi, asta ar putea însemna să vorbești telepatic cu alții sau poate chiar să-ți încarci conștiința într-un robot sau în creierul unei alte persoane.