05 dec. 2022 | 12:52

De ce îți sunt mâinile și picioarele întotdeauna reci: ce zic oamenii de știință

ACTUALITATE
De ce îți sunt mâinile și picioarele întotdeauna reci: ce zic oamenii de știință

Cu toții cunoaștem pe cineva cu mâinile și picioarele întotdeauna reci.

Tu sau cineva pe care îl cunoști adesea aveți mâinile și picioarele reci? În cele mai multe cazuri, aceasta nu este o problemă și, pur și simplu, e datorită menținerii temperaturii corpului.

Pentru corpul nostru, sângele este un depozit fantastic de căldură. Prin devierea sângelui către piele, căldura este transferată în aerul exterior, ajutând la răcirea noastră.

Pe de altă parte, atunci când simțim frig, vasele de sânge din pielea noastră se îngustează, astfel încât mai puțin sânge este deviat acolo. Mai puțin sânge înseamnă mai puțină căldură, iar acest lucru devine deosebit de vizibil în mâini și picioare. Este un proces normal și arată că corpul nostru își face treaba de a menține o temperatură internă normală și de a ne proteja organele.

De ce ai mâinile și picioarele întotdeauna reci

În mod normal, sentimentul este doar temporar. Dar dacă cineva are întotdeauna mâinile și picioarele reci, chiar și atunci când corpul lui este destul de cald, ar putea fi un semn că altceva contribuie la asta.

Orice lucru care induce o îngustare a vaselor de sânge poate afecta cât de calde sunt extremitățile tale. Acest lucru ar putea fi din cauze precum fenomenul Raynaud, în care unele vase de sânge care merg la extremități se îngustează temporar.

Persoanele cu boala Raynaud prezintă de obicei degetele de la mâini sau de la picioare foarte palide și reci. În unele cazuri, nu este clar de ce oamenii prezintă simptome ale bolii Raynaud. În alte cazuri, poate fi rezultatul unor cauze subiacente mai grave, cum ar fi o deficiență imunitară sau asociată cu hipertensiune arterială.

Dar și alți factori ar putea fi în spatele mâinilor neobișnuit de reci. Orice lucru care blochează trecerea sângelui prin vase poate duce la extremități mai reci. De exemplu, persoanele cu diabet necontrolat au o șansă mai mare de a forma depozite de grăsime în interiorul vaselor de sânge, făcându-le înguste, inhibând fluxul sanguin.

Trauma sau deteriorarea țesuturilor ar putea duce, de asemenea, la inhibarea fluxului sanguin în zonă. Dacă cineva a suferit o intervenție chirurgicală la mână sau la braț sau a suferit o rănire în trecut, aceasta poate afecta cât de cald se simt extremitățile.

O altă cauză posibilă este anemia, care poate afecta transportul sângelui bogat în oxigen în jurul corpului și poate duce la răcirea mâinilor și a picioarelor. Fumatul poate fi, de asemenea, în spatele unui caz de degete de la mâini și de la picioare înghețate; nicotina determină îngustarea vaselor de sânge și reduce fluxul de sânge.