De ce bărbații disting mai puține culori decât femeile

Nu mai este niciun secret faptul că bărbații nu reușesc să vadă toate culorile pe care le văd femeile.

Acest lucru a fost confirmat ori de câte ori partenerele lor i-au scos la sesiuni lungi de shopping pentru haine. Evident, discuțiile încep mereu în cabina de probă.

Dar v-ați întrebat vreodată de ce acest lucru se întâmplă? De ce suntem atât de diferiți când vine vorba despre percepția nuanțelor de culori care exisă? Ei bine, vom desluși împreună acest fapt pe care unele femei încă nu l-au aflat despre iubiții lor!

Ce se întâmplă în creier

Bărbații sunt incapabili genetic să distingă diferențele dintre unele nuanțe. Un studiu realizat de oamenii de știință de la colegiile Hunter și Brooklyn arată că centrele vizuale ale creierului unui bărbat și al unei femei funcționează diferit. Cu toate acestea, structura ochilor este identică. În plus, bărbații ar avea cu 25% mai mulți neuroni în cortexul vizual față de femei.

„Am ajuns la concluzia că, din moment ce acești neuroni sunt ghidați către cortex în timpul embriogenezei, testosteronul joacă un rol important. Asta ce duce la o conectivitate diferită între bărbați și femei”, explica profesorul Israel Abramov.

Cromozomii influențează vederea

O altă explicație a cercetătorilor are legătură cu cromozomii pe care bărbații și femeile îi au. Specialiștii susțin că genele care ne ajută să diferențiem culorile se află în cromozomul X, care se regăsește în număr dublu la femei față de bărbați. În timp ce femeile au doi, bărbații au unul singur. În plus, dacă apar mutații la nivelul lor, sexul puternic poate deveni incapabil să diferențieze nuanțele. La femei, lucrurile stau invers. Mutațiile cromozomiale le conferă o capacitate mult mai mare de a diferenția nuanțe. În prezent, mutațiile afectează peste 40% dintre femei.

Testosteronul este de „vină”

Un experiment realizat de specialiştii de la City University din New York arată vinovatul pentru diferența de percepție a bărbaților. Se pare că testosteronul este cel care afectează modul în care informaţia percepută de ochi este procesată în creier.

„Diferenţele sunt mici, dar reale. Ipoteza noastră este că testosteronul joacă un rol esenţial, provocând într-un mod încă neînţeles diferenţe de conectivitate în creierul bărbaţilor”, a fost explicația cercetătorului.

Culorile care îi pun în dificultate

În urma experimentului, cercetătorii au aflat că bărbații au o problemă mare legată de culorile roșu,  portocaliu, galben, verde sau albastru. Dacă un bărbat și o femeie vor privi un obiect portocaliu, el îl va vedea mai roșiatic. Dacă e va privi un fir de iarbă, îl va vedea mai galben, în timp ce femeia îl va percepe mai verde. Dacă va privi ceva turcoaz, va zice că este albastru. Este posibil ca acesta să fie motivul pentru care bărbații sunt afectați în mai mare măsură de daltonism decât femeile.

De ce femeile văd mai bine culorile

În timp ce bărbații disting greu sau deloc nuanțele, femeile au simțul acesta mai dezvoltat încă din trecut. În timp ce bărbații lor erau la vânătoare și acordau mai multă atenție elementelor din mediu, care îi ajutau să omoare animale sau să își apere viața, ele culegeau fructe. Pentru ca femeile să se asigure că nu își otrăvesc familia, studiau cu atenție toate plantele din natură. Este posibil ca acest lucru să le fi oferit abilitatea de a distinge mai multe nuanțe de fructe sau legume, ca nu cumva să își otrăvească familia.

„Ca în cazul altor simțuri, cum ar fi auzul și sistemul olfactiv, există diferențe în ceea ce privește vederea între bărbați și femei”, susține profesorul Israel Abramov.

Ce simțuri mai diferă

Pe lângă vedere, femeile și bărbații mai au alte simțuri diferite. Studiile publicate în jurnalul ştiinţific Biology of Sex Differences arată că femeile au auzul, simțul mirosului sau al gustului mult mai fine. Bărbații compensează cu percepția detaliilor din imaginile aflate în mișcare. Motiv pentru care sunt șoferi mai buni decât femeie sau pot percepe mai bine sporturile televizate. Este o trăsătură antică, dezvoltată din vremurile în care bărbații erau vânători.

Etichete: